3

Я постійно ловлю себе на думці, що в мене немає короткого й влучного виразу, яким я міг би поспівчувати людині що хворіє. Російською можна сказати "выздоравливай", мною воно сприймається як досить неформальне й не надто помпезне. Українською одразу згадується "бажаю найшвидшого одужання", але хотілося б вжити коротший та менш формальний вислів.

Чи правильно казати "одужуй"? Мені ця форма чомусь звучить як калька з російської

Які є усталені слова для висловлення співчуття друзям, яким не пощастило захворіти?

1
  • 2
    Бажаю вам здоров'я і якнайшвидшого одужання Commented Mar 6, 2022 at 22:51

2 Answers 2

3

Не маю нічого проти інших варіантів, але й не бачу абсолютно нічого поганого в слові одужуй:

Одужуй, брат, скоріше; гулять підемо до річки, а то і я вже занудився, сидячи в хаті (Панас Мирний, «Лихі люди», 1875).

Одужуй скоріше.
<…>
Ну, одужуй скоріше.
<…>
Одужуй скоріше, — і, прощаючись, ласкаво торкається пальцями до розбухлої руки Горицвіта (Михайло Стельмах, «Велика рідня», 1951).

Сам знаю, що воно за гидота — оці всякі хвороби, та ще й у молодому, сказати[,] віці! Одужуйте! Привіт дружині й «хрещениці» (З листів Максима Рильського, 1958).

1

Помічаю, що найчастіше зараз бажаємо швидкого одужання!

4
  • 1
    На жаль, це не той тип відповідей, які бажані тут. Потрібні відповіді з посиланнями на джерела, обґрунтуванням.
    – Yola
    Commented Nov 18 at 19:42
  • так, джерело - жива українська мова ::)
    – Ksaniya
    Commented Nov 19 at 23:20
  • Якщо точніше: швидкого (швидшого, найшвидшого, якнайшвидшого тощо; скорого, скорішого, найскорішого, якнайскорішого тощо) одужання (видужання) — 838 результатів у ГРАК-18 за частотами.
    – Sasha
    Commented Nov 21 at 10:52
  • Thanks for editing, Sasha!
    – Ksaniya
    Commented Nov 23 at 0:38

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge you have read our privacy policy.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.