15

Як можна передати українською російське "мелкими перебежками"?

Тобто, коли через негоду (або за якоїсь іншої причини, наприклад, через те, що доводиться іти назустріч натовпу) треба перебігати від одного місця до іншого, щоб рухатися у потрібному напрямку?

Але, в той самий час (під час дощу) треба перебігати від одного дерева до іншого, а під самими деревами бігти не обов'язково - можна спокійно йти.

0

4 Answers 4

9

Пряме калькування: "короткими перебіжками".

В тих завіях короткими перебіжками наступала піхота. — Олесь Гончар. "Прапороносці".

Короткими перебіжками до мене! Так! Ближче! Щільніше! — Павло Загребельний. "Юлія або запрошення до самовбивства".

Фігуро! До компоту й пиріжків! Короткими перебіжками! — вигукував Дмитруха і, розштовхуючи всіх, летів у буфет. — Всеволод Нестайко. "Одиниця з обманом".

0
20
  1. куцим вчухром / (суржик: куцим вшчурхом)

2. дрібним шмигом

та інші перестановки

0
5

Щойно придумалося То бігцем, то стовпцем.

Але це моє власне, тому без посилань.

І, очевидно, не тотожний відповідник, з огляду на різне стилістичне забарвлення.

Сподобався також варіант дрібним шмигом.

0

Дрібними кроками або копотіти

КОПОТІТИ, очу, отиш, недок., розм. Стукаючи, тупаючи, іти, бігти дрібними кроками.

Ой ще зілля не кипить, А вже милий копотить (Павло Чубинський, V, 1874, 417);
— Діду! Діду! — гукав хлопчик, чимдуж копотячи з гори
(Панас Мирний, I, 1954, 165);
Вони [повстанці] вже переїхали через браму і копотять горі дорогою (Іван Франко, VIII, 1952, 302);

// Стукати, тупати, ідучи, біжачи дрібними кроками.

Летить наш кінь! Він копитами на цілий всесвіт копотить... (Павло Тичина, II, 1957, 208);
На вулиці Горького чисто, просторо, і ранком в урочистій тиші лиш дзвінко копотить чобітками дітвора та підлітки по асфальтових тротуарах (Народна творчість та етнографія, 2, 1962, 97).

Швидкими рухами теж іноді використовую, проте, судячи з прикладів вживання, цей вираз більше використовується для позначенні рухів частин тіла - очей, рук, голови, крил тощо:

Онейрологія — наука, що вивчає сновидіння. Сновидіння вважаються пов'язаними з REM-фазою сну (Rapid eye movement). Ця стадія виникає приблизно кожні 1,5-2 години сну і її тривалість поступово подовжується. Вона характеризується швидкими рухами очей, які ніби стежать за переміщеннями об'єктів, стимуляцією Варолієвого мосту, прискореним диханням і пульсом, тимчасовим паралічем тіла.

Під час сну з швидкими рухами очей наш високоактивізованний мозок створює сни, які іноді нелогічні і заряджені емоціями (Foulkes, 1962; Hobson, Pace-Schott & Stickgold, 2000).

7
  • 4
    -1: це не відповідає російському "мелкими перебежками". Commented Feb 15, 2017 at 10:47
  • 1
    російське "мелкими перебежками" - це цілком швидко (зазвичай навіть дуже швидко) перебігати від одного "укриття" до іншого з метою дістатися чогось. Мені здається, що в питанні непогано це описано... Commented Feb 15, 2017 at 11:02
  • @KyryloYatsenko, цитую автора питання "тобто, коли через негоду (або за якоїсь іншої причини, наприклад через те що доводиться іти назустріч натовпу) - йти назустріч натовпу не те саме, що "перебігати від одного "укриття" до іншого з метою дістатися чогось".
    – sashaeve
    Commented Feb 15, 2017 at 11:09
  • 2
    @sashaeve Доцитовую: "треба перебігати від одного місця до другого щоб рухатися у потрібному напрямку" І подивіться на оновлення питання. Не ображайтеся, будь ласка. Просто я знаю, що це неправильна відповідь, тому я мушу поставити -1 (хоча це -1 моїй репутації ;) ) Commented Feb 15, 2017 at 11:12
  • 1
    @KyryloYatsenko, я не ображаюсь, я запропонував свій варіант. Очевидно, що він може бути помилковим.
    – sashaeve
    Commented Feb 15, 2017 at 11:13

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge you have read our privacy policy.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.