Невже "Само собою розуміється"?
-
6Коли запитуєте значення терміну з іноземної мови, завжди вказуйте (1) приблизний переклад своїми словами: не всі з нас знають усі іноземні мови; (2) контекст, в якому термін має сі використовувати; (3) продемонструйте спробу знайти відповідь самостійно; (4) вкажіть, чим знайдені вами варіанти не підходять.– Be Brave Be Like UkraineCommented Apr 24, 2017 at 14:46
6 Answers
«Ясна́ річ».
Наприклад:
Ясна річ, він хоче застукати злодіїв на гарячому (Григорій Косинка, Новели, 1962, 185)
ЯСНО ЯК БОЖИЙ ДЕНЬ
, казали моя бабуся.
СУМ підтверджує:
- у знач. присудк. сл. Те саме, що
зрозуміло
♦ Ясно як [божий] день див.
день
.
Ясно як [божий] день — зовсім ясно, очевидно.
— Що вдарити треба неодмінно першими — це Боженкові.. було ясно як день, бо ж атакуючий завжди має перевагу (Юрій Смолич, Реве та стогне.., 1960, 341)
-
Ще може бути цілком ясно, але думаю це більше діалектизм. Commented May 25, 2017 at 10:04
Хоча це схоже на кальку з російської, але СУМ-11 наводить цей вираз у статті розумітися і наводить навіть цитату з листа Лесі Українки:
♦ Розуміється само собою що — що-небудь не потребує доказів, є очевидним для всіх. Коли я і в Одесу не поїду (се само собою тепер розуміється), і тебе на свята не діждусь, то буде кепський інтерес... (Леся Українка, V, 1956, 214).
А ось і саме означення слова "розумітися" яке може вживатися як безособове дієслово:
2. також над чим, рідко за чим, безос. Мислитися, сприйматися, матися на увазі. Коли згадаємо, як тісно і самовільно розумілося те, що дозволено і недозволено в літературі, — тоді зрозуміємо ту бурю гніву, яку викликав Франко серед галицьких читачів своїм новаторством (Михайло Коцюбинський, III, 1956, 32); — А Шовкун тут уже очі видивився виглядаючи, — казав Черниш.. «Але я виглядав тебе далеко більше за Шовкуна, — розумілося за цими словами..» (Олесь Гончар, III, 1959, 396).
У корпусах також є декілька прикладів (проте, не багато) використання цього виразу.
Паралельний російсько-український корпус - "Пан Халявський" Квітки-Основ'яненка у перекладі Б. Д. Антоненка Давидовича:
- Само собою розуміється, що я, як об'явлений пестунчик їхній, мав найбільше пестощів, ніж старші брати мої.
- Само собою розуміється, що я не казав таких слів, бо не знав про існування і значення їх,..
- Само собою розуміється, що наречена нічого не знає й не має права вибирати, а одержує і кохає того, кого їй дадуть.
Корпус Mova.info за пошуком словоформ "собою" + "розуміється" у художній прозі дає 10 результатів:
- Само собою розуміється, що таке життя йому швидко збридло і що він ждав весни, як спасенія душі. (Іван Франко, Boa Constrictor)
- Серпанок сам собою розуміється. (ЧЕРЕЗ КЛАДКУ ОЛЬГА КОБИЛЯНСЬКА, 1940)
- Це саме собою розуміється, прошу пані, бо ж, ясна річ: душа, що визначається такими високими прикметами, мусить без сумніву жити в гарнім жіночім тілі … (ОСИП ТУРЯНСЬКИЙ, "Син землі", 1933)
- А само собою розуміється, що без танка та без бомби на сто двадцять п'ять пудів народного господарства не відновиш. (Остап Вишня, Зібрання творів у 4 томах)
- На селі, само собою розуміється, не так, як у місті. (Остап Вишня)
- Та само собою розуміється, що - школа, клуб, хатачитальня, фізкультура, сільськогосподарський гурток! (Остап Вишня, Зібрання творів у 4 томах)
- Бо ж, само собою розуміється, працювати тепер для своєї власної держави не те, що колись працювати на хазяїна … (Остап Вишня, Зібрання творів у 4 томах)
- Ми, само собою розуміється, не від того, щоб побувати на Місяці, чи на Марсі, чи навіть на Сатурні й на Нептуні … (Остап Вишня, Зібрання творів у 4 томах)
- Будинок для клубу й було збудовано, але за Врангеля тут, само собою розуміється, була церква. (Остап Вишня, Зібрання творів у 4 томах)
- І, само собою розуміється, « найкраще од усіх » … (Остап Вишня, Зібрання творів у 4 томах)
У підкорпусі публіцистичних текстів аж одна цитата:
Сталін говорив, що « само собою розуміється, нація, як всяке історичне явище, має свою історію: початок і кінець ». (Микола Хвильовий, 1928)
Зі словника Виргана, Пилинської
само собою зрозуміло; звичайна (певна) річ; (іноді) самозрозуміла річ.
Само собою [зрозуміло][1][2][3]
1. Українсько-російский і російсько-український фразеологичний словник (Олейник І. С., Сидоренко М. М.)
2. Російсько-український словник сталих виразів 1959р. (І. О. Вирган, М. М. Пилинська)
3. Практичний російсько-український словник: Найуживаніші слова і вислови. — 2000. (Непийвода Н. Ф.)
-
-
@Follower, Re: «Яке питання — така відподвідь» — не згоден; неякісне запитання не є підставою для неякісних відповідей. Тим більше, що «після зауваження модератора, автор не вніс ясності». Це може бути підставою для close-vote. Я, насправді, сидів і чекав, коли з'являться голоси за закриття запитання. Натомість, я бачу +8 голосів — НМД. не заслугованих. Commented Apr 26, 2017 at 7:58
-
3Як на мене, абсолютно нормальна відповідь: (1) за темою; (2) чітко; (3) з джерелами.– Sasha ♦Commented Apr 26, 2017 at 13:12
"Це певна річ", "це є зрозуміло".
-
5Тому, хто поставив «-1»: взагалі вважається хорошим стилем — пояснювати, через що знижено оцінку.– Sasha ♦Commented Apr 25, 2017 at 7:26
-
1
-