3

Шукав як назвати ... на огірках. На r2u перекладу нема.

Ось знайшов таке:

Огірки бувають гладенькі, а бувають у горбиках, на кінчиках яких у молодих огірків жорсткі ворсинки. Як ви називаєте ці горбики? Часто чуємо запозичене — «пупиришки». А як по-нашому?

В одній із мовознавчих спільнот у соцмережі «Фейсбук» учасники на це відповіли: горбики, колючки, пухирці, дзьобики, пипки, пуцьвірки, пуп’яшки, шипи, пупирки, пупирці…

Але більшість цих слів теж не шукається. Тож як перекласти пупырышки?

0

3 Answers 3

5

ПУХИРЕ́ЦЬ, рця, чол. Зменш.-пестл. до пухир. Віспа — тяжка гострозаразна хвороба. У людини, яка захворіла на неї, з'являються характерні ознаки: пухирці на шкірі і слизових оболонках, лихоманка (Вечірній Київ, 29.VII 1957, 3); Тішиться дитина — Забавка чудна: Надимає з мила Пухирці вона (Дніпрова Чайка, Тв., 1960, 305); Чоловік, одвернувшись од берега, став дивитися на зелений, прошитий білими смугами пухирців, пінистий слід від гвинта (Вадим Собко, Скеля.., 1961, 7); Пляшки були поприщені від шийки до дна білими пухирцями, мов насінням з дині (Петро Панч, II, 1956, 70); Найдрібніші бронхи закінчуються легеневими пухирцями, на тонких стінках яких в.. комірки (Анатомія і фізіологія людини, 8 кл., 1957, 72).

Запит "пухирці на огірках" має 25 400 сторінок в індексі Google

Аналогічно до "презервативи з пухирцями"

2
  • 1
    Ласкаво просимо до цього сайту! Вітаю з якісним першим дописом! Dec 16, 2021 at 14:17
  • Як на мене, то *пухирець" це щось із рідиною всередині, як-от коли натер руки. Гадаю, що у нас це слово часто вживають у обговорюваному значені, бо калькують з російської "пупьірьішки".
    – Yola
    Dec 16, 2021 at 15:03
1

ВИ́ПИН, у, чол. Місце, що випинається. Ліве передсердя у людини має невеликий випин — так зване вушко серця (Наука і життя, 3, 1957, 16).

Словник української мови: в 11 томах. — Том 1, 1970. — Стор. 450.

Ось ще один з рідкісних прикладів вживання:

Сформована з каміння, обмазаного глиною та гіпсом, вгорі колона вужчала й мала дивні випини, що надавали їй подібности до стилізованого торса людини з плечима.

Ян Морис. Чому Захід панує - натепер. З англ. пер. Ольга Кочерга

2
  • "Випин" це все ж таки "выступ". Sep 20, 2022 at 14:01
  • @OlenaLisovs'ka гадаєте, що це слово не підходить, щоб назвати те, що огірках?
    – Yola
    Sep 20, 2022 at 14:19
0

Гуглоперекладач у цьому випадку цілковито має рацію: навіть гуглоперекладач знає слово пухирці

Росіяни не заперечують: https://translate.academic.ru/пупырышек/ru/uk/

2
  • У тексті запитання я уточнив які саме "пупьірьішки" мене цікавлять. Гадаю, що пухирці не пасують для цього значення. Із прикладів вжитку ми бачимо, що пухирці це щось наповнене плином (газом чи рідиною).
    – Yola
    Sep 20, 2022 at 14:20
  • Я також змінив заголовок запитання, щоб уникнути плутанини.
    – Yola
    Sep 20, 2022 at 14:21

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge that you have read and understand our privacy policy and code of conduct.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.