4

Як правильно перекласти російський вираз: "Одно дело, когда ..., и совсем другое, когда ..."?

GRAC чомусь не показує жодних результатів, коли я пишу: "Одне діло, коли" або "Одна справа, коли."

1
  • Мабуть, проблема в тому, що Ви неправильно шукали. Я не зовсім тямлю, як правильно шукати в «ГРАК» фрагменти з розділовими знаками, але коли я шукаю з комою й пробілом після неї, то мені нічого не знаходить, а коли я шукаю з комою й пробілами з обох боків від неї, то знаходить.
    – Sasha
    Dec 6, 2019 at 19:47

1 Answer 1

5

У «ГРАК» я, загалом, бачу:

• і «одна справа <…>, а інша <…>»:

Одна справа — взяти готове, а друга — їхати за цим самому, їхати в далекий степ, де можна зіткнутися з якимсь татарським загоном і попасти в сирівці, — це не проста справа. // Андрій Чайковський, «На уходах», 1921.

• і «одна річ <…>, а інша <…>»:

Я знаю, що воно природно, конечно, — знаю, однако, що ти пристала би в разі конечності на всяке життя, — але бажання — одна річ, а конечність друга. // Іван Франко, лист, 1879.

Але одна річ вирозуміти факт і його причину і друга — жити під тиском цього факту. // Олександр Кониський, «Думки і помітки», 1885.

Одначе, тут, на сході, сила афоризму почала в'янути, і Карл Фішер уже не так часто і охоче повторював саме слово смерть: одна річ, коли він її насилає на міста і села, і зовсім інша справа, коли вона чатує на тебе, як на цих асів, що за якусь хвилину перетворились на купу безформного м'яса і кісток… // Михайло Стельмах, «Велика рідня», 1951.

• і «одне діло <…>, а інше <…>»:

Адже ж одне діло приятелювати з таємничим і привабливим своєю загадковою надзвичайністю комашиним татом, і цілком інше — з людиною, подібною до пупса. // Віктор Петров-Домонтович, «Доктор Серафікус», 1929.

4
  • 1
    Можливо є сенс відсортувати згідно кількості траплянь в ГРАКу? Це було б логічно.
    – Yola
    Dec 7, 2019 at 10:16
  • @Yola, річ у тім, що результати пошуку, на які я посилаюся, — це результати пошуку «одна справа»/«одна річ»/«одне діло», а не «одна справа <…>, інша <…>»/«одна річ <…>, інша <…>»/«одне діло <…>, інше <…>». Я наразі не знаю, як у «ГРАКу» зробити точніший запрос; і вручну лічити теж не хочеться. (Окрім того, є ще варіанти, наприклад, хтось пише «друга» замість «інша», або комбінує «одна справа <…>, інше діло <…>», абощо.)
    – Sasha
    Dec 7, 2019 at 11:24
  • Так, але не маючи іншої інформації, логічно виходити з того, що того чого більше знайшло навіть в такому форматі того і більше. Якщо ж є якась додаткова інформація, яка змушує надати перевагу саме такому сортування, то її варто надати.
    – Yola
    Dec 7, 2019 at 11:38
  • @Yola, там переважна більшість траплянь у стилі «мені треба завершити одне діло», тому не думаю, що кількість про щось каже. Я ніякому варіанту не мав на увазі надавати перевагу (відсортував просто за абеткою зворотно). (Мені особисто найбільше подобається середній.)
    – Sasha
    Dec 7, 2019 at 11:53

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge that you have read and understand our privacy policy and code of conduct.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.