2

Російськомовний вислів нарочито формальний, тож не дивно, що у мовній практиці адекватного відповідника нема. Та, може, я помиляюся і він все ж є?

1 Answer 1

3

Нема поважних лінгвістичних причин вважати це словосполучення запозиченим з московського «русского язика». Англійські словосполучення take a bath та have a bath є цілком словниковими, нарівні з дієсловами to bath та to bathe.

З огляду на це, вживання словосполучень приймати/брати ванну/душ виглядає обґрунтованим.

Нема поважних соціокультурних причин вважати, що предмети побуту, пов'язані з миттям, прийшли з північно-східних боліт; радше навпаки. :)

Ванна походить від німецького Wanne, а душ споріднено зі словом дощ і має безліч еквівалентів у європейських мовах, як-то німецьке Dusche, італійське doccia або французьке douche.

Але я так розумію, вас найбільше цікавить обґрунтованість вживання слова «приймати».

Пасивні дієслівні конструкції не є питомими для української мови.
У даному випадку, щоправда, суб'єкт і об'єкт дії не міняються місцями.

Сайт «Мова — ДНК нації» має сторінку про слово приймати, де для багатьох випадків запропоновано саме активні форми дієслів.
Випадок приймати ванну/душ у статті не обговорюється, але присутній у коментарях, де читачі згадують про словосполучення брати купіль у Лесі Українки.
Я знайшов цю цитату у СУМ до статті «наглядати»:

Так ви наглянете, щоб ваша небога брала купелі регулярно і щоб увечері пізно не засиджувалась (Леся Українка, II, 1951, 66);

3
  • Ну тобто "брати ванну". Дякую. Хай там як, вислів "брати ванну" вважаю прийнятним. Sep 23, 2022 at 13:59
  • Щоб позначити відповідь «прийнятою», треба натиснути зелену кнопку-«галочку» під кнопками голосування. І ще має сенс зняти голос «мінус», ага. :)) Sep 23, 2022 at 17:58
  • 1
    "Брати ванну/душ" — ні, це жахливо, наприклад: Він брав ванну [, але так і не повернув її]. А от "приймати ванну/душ" часто можна почути.
    – oleedd
    Oct 18, 2022 at 21:33

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge that you have read and understand our privacy policy and code of conduct.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.