Чи правильно вживати "симпатичний" до ґаджетів, їжі, будинку, дерева, машини?
2 Answers
СИМПАТИЧНИЙ, а, е.
...
2. розм. Приємний, милий, привабливий. Багаті акорди, симпатичні арії розворушили її артистичну вдачу (Нечуй-Левицький, III, 1956, 228); Сходами підіймається Макс. Це квітучий, добре збудований юнак з.. розумним, симпатичним обличчям (Іван Кочерга, II, 1956, 267); — Особливо симпатичні взаємини встановились у мене з простим народом (Дмитро Бедзик, Дніпро.., 1951, 11).
Якщо арія, обличчя чи взаємини можуть бути симпатичними, то гадаю, що й ґаджети та їжа також.
У результатах пошуку «симпатичний + <неістота>» в «Генеральному регіонально анотованому корпусі української мови» версії 10 я знайшов зокрема такі приклади:
- симпатичний будин(оч)ок/будівля/дім/домівка/квартира/котедж/маєток/міст(ечк)о/особняк/помешкання/споруда/установа/хат(ин)(к)а — 60, наприклад:
Мажорне сонце грає зайчиками у вікнах симпатичних будинків і своїми ласкавими біло-рожевими проміннями благословляє його важку путь (Микола Хвильовий, «Іван Іванович», 1929);
- симпатичне ім'я/місце/річ/факт/штука/явище — 21, наприклад:
Чималу надію на добрий розвиток туркменських студій навіває нам той симпатичний факт, що в Ашхабаді заснувавсь Інститут туркменської культури і що взагалі тепер там пожвавішало наукове життя, яке виявляє себе і опублікуванням народнотуркменських текстів (Агатангел Кримський, «Тюрки, їх мови та літератури», 1930);
- симпатична блискавка/капелюшок/костюмчик/кофтинка/плаття/сукенка/сукня — 17;
- симпатична іграшка/лялька/сувенір(чик) — 13;
- симпатична гора/озерце/річечка/рослинка — 13;
- симпатична кав'ярня/ресторан(чик)/шин(оч)ок — 12;
- симпатична книжечка/томик — 7;
- симпатичний пам'ятник/скульптура — 6.
Тобто принаймні практично подібні словосполучення вживаються, зокрема такими відомими авторами як Микола Хвильовий (симпатичний будинок), Валер'ян Підмогильний (симпатична страва) тощо.