5

Словник УЛІФ каже, що у слова випадіння є множина випадінь, а от у випадання немає:

відмінок однина множина
називний випаді́ння випаді́ння
родовий випаді́ння випаді́нь
давальний випаді́нню випаді́нням
знахідний випаді́ння випаді́ння
орудний випаді́нням випаді́ннями
місцевий на/у випаді́нні,
випаді́нню
випаді́ннях
кличний випаді́ння* випаді́ння*
відмінок однина множина
називний випада́ння
родовий випада́ння
давальний випада́нню
знахідний випада́ння
орудний випада́нням
місцевий на/у випада́нні,
випада́нню
кличний випада́ння*

Це недопрацювання словника чи дійсно є якась причина?

1
  • 2
    думаю, що це недопрацювання словника, але хай краще хтось з філологів скаже
    – Patlatus
    Commented Jul 2, 2019 at 13:03

1 Answer 1

1

В інших подібних джерелах є множина слова випадання. Просто її не використовують, неможливо знайти приклад його використання у множині. Дії та процеси вживають в однині.

Слово не приживається і не використовується, коли звучить неприродно для самих носіїв мови або просто з непотрібності, нелогічності, коли рука або язик самі не тягнуться сказати речення: "Такі випадання звуків можуть свідчити про...", - бо набагато грамотніше буде: "Такі випадки/приклади випадання звуків можуть свідчити про...".

Множина слова "випадіння" теж непотрібна.

І те, і те - процес. Його не потрібно рахувати, як фізичні предмети. На практиці тільки перелічують різні процеси, а не один і той самий. Напр., "Продукт проходить декілька процесів виробництва: збирання, очищення, висушування, підготовка, термічна обробка...". Як бачите, так само важко сказати "збирань", "очищень", "висушувань", а кажуть "декілька етапів очищення/висушування/термічної обробки".

Джерела: Словник.UA, Aztekium.

P.S.: Я порівняла ці два слова в Google Trends, і він показав, що в пошукових запитах слово випадання набагато менш популярне за випадіння, а слова випадань та випадінь узагалі відсутні серед пошукових запитів.

3
  • Тобто Ви пропонуєте замість «кількість випадінь герба» писати щось типу «кількість випадків випадіння герба» — я правильно розумію?
    – Sasha
    Commented Jan 12, 2021 at 14:57
  • Пишуть "кількість випадань герба", "кількість разів випадання герба", "число випадань герба"(це в задачі з теорії ймовірності), "частота випадання герба". Commented Jan 13, 2021 at 15:14
  • Або я щось не до кінця зрозумів, або наведені Вами приклади «кількість випадань герба» і «число випадань герба» заперечують Ваше твердження, що множина цим словам непотрібна. (Чи я щось неправильно зрозумів?)
    – Sasha
    Commented Jan 18, 2021 at 15:35

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge you have read our privacy policy.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.