9

На порталі Сталі вирази знайшла:

Наслышан

Много о ком, о чём наслышан (разг. устар.).
Багато чув про (за) кого, про (за) що.

Тобто українська не має відповідника слову наслышан? Можна казати лише чув про…?

0

3 Answers 3

8

Відповідником до російського слова наслышан (о ком/чем) є українське слово начутися (про кого/що) або синонімічне слово наслухатися (про кого/що).

Так, у СУМ-11 бачимо слово начутися:

1. Те саме, що наслу́хатися

Вона-бо змалу начулася [про те], що вона красива (Кв.-Осн., II, 1956, 435).

1. Багато довідатися про кого-, що-небудь.

Від Берника та від Гапія багато я начувся про Радянський Союз такого, що в душу запало (Мур., Бук. повість, 1959, 111);

Багато начулася Маргіт про тих [радянських] лікарів та про їхнє рідкісне вміння рятувати людей (Гончар, Новели, 1954, 48).

4
  • 2
    @ Я помістив цитату, яка наведена в СУМі, бо ресурс books.google.com.ua не показує сторінок.... Тож хоч і багато прикладів звідти можна знайти (використовуючи звичайний ґуґлівський пошуковик), але просто авторства і назви книги, мабуть, мало було б. Commented Sep 3, 2018 at 14:08
  • Чому ж, мені здається, назви й імені автора цілком достатньо (особливо, якщо Ви додаєте інтернет-посилання). Он СУМ-20 взагалі лише ім'я автора вказує. Але, звісно, та цитата, що Ви додали, теж цілком прийнятна. (Тільки от що у відповіді не згадується наслухатися — але то, звісно, як Вам зручніше.)
    – Sasha
    Commented Sep 3, 2018 at 15:32
  • Начувся - це зросійщення у значенні "маю чутки". Всі приклади також з літератури розквіту радянського періоду. Українці кажуть: "знаю", "мені відома ця інформація", "чув про це багато від кого", "повідомлений". Commented Apr 14, 2022 at 8:46
  • "Наслухався" можна сказати про сусідські лайки. Але не про інформацію. Commented Apr 14, 2022 at 8:47
3

Російсько-український народний сучасний словник раде таке:

Наслышанный, наслышан — наслуханий.

— Я наслуханий і набачений різних ситуацій у так званому політичному бомонд… (Сергій Добржанський).

Якшчо лякає народний, то ось словник української мови в 20 книгах:

Наслу́ханий, а, е, розм.

1. у знач. прикм. Який наслу́хався багато чого-небудь.

— Вона, бідна, так була наслухана, що .. щодня когось знімали, що й не подумала над тим, що я сказав (В. Кучер); От кіммерійці здумали прощатись, наслухані про скіфську силу й лють (Л. Костенко); — Пане адмірале, я наслуханий про вашу геніальну книгу! (Г. Тарасюк).

Теж розмовне, однак також з прикладами від зразкових письменників.

Від себе.

-1

Можна сказати так: "чув (про) таке/це", "чули про Вас", "говорили люди" тощо.

3
  • Знов-таки, як і тут, Ви пропонуєте дуже доречні варіанти. Цього разу нема сумнівів в їхній коректності (того разу слово було несловникове). Але однаково відповідь варто було б трішки розширити.
    – Sasha
    Commented Mar 25, 2022 at 9:21
  • Друзі, якщо чесно, давно я не бачив такої недоброзичливої спільноти, як у вас. Мова - це не словники, які написали дядьки в окулярах, які прожили все життя в Києві і ніколи не бачили корови, мова жива, вона усюди, і те, що є в книзі, має віддзеркалювати те, що є в житті. Чому не можна дати посилання "почув на Закарпатті", або "так каже моя бабуся"? Ось чому я покинув університет: бо в ньому не заохочують до ініціативи, а зовсім навпаки, муштрують копірайтерів. На цій мінорній ноті покидаю вашу педантичну спільноту, яка так старанно хоче послужити Україні, що аж відлякує від себе людей.
    – Alec Owski
    Commented Mar 30, 2022 at 8:08
  • @AlecOwski, чесно кажучи, я з Вами згоден — нам не завадило би додати відкритості/емпатії. Але тон спільноти — це не незмінна річ, а просто середнє арифметичне поглядів найактивніших учасників. Приєднуйтеся — і, можливо, Ви зможете змінити його на краще.
    – Sasha
    Commented Mar 31, 2022 at 14:37

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge you have read our privacy policy.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.