7

Я шукаю приклади текстів розмовною українською мовою Галичини періоду 1890-1918рр.
Чи є десь у вільному онлайн-доступі відскановані газети що видавались Львові на початку ХХст?

1 Answer 1

8

Я не знаю, наскільки це стосується розмовної української, але відскановані газети/журнали/книги є.

(Я неодноразово натрапляв на різні матеріали під час користування пошуком, але більшість, на жаль, не пам'ятаю. Буду, можливо, поступово доповнювати цей перелік, якщо на щось натраплю знову. Закликаю інших робити те саме — це wiki-відповідь.)

Отже, матеріали, видані у Львові наприкінці XIX — на початку XX ст.:

Також певною мірою можуть бути корисними такі сайти й сторінки, бо вони згадують, посилаються на або ж безпосередньо містять, зокрема, й потрібні Вам матеріали (зазначу, що статті у Вікіпедії, присвячені певним видавцям/виданням, іноді містять посилання на архівні номери):

2
  • 1
    Найціннішими для вивчення розмовної мови, на мою думку, є оголошення, жарти та смішні історії. Zbruc.eu має переважно публіцистику і серйозні статті з газети "Діло", а ще по ньому не зрозуміло чи стаття не редагувалась при розпізнаванні. Libraria.ua дає повні газети, але вже періоду Польщі, а не Австро-Угорщини. "Записки НТШ" та "Житє і слово" майже повністю література і можливо там автори, як і Франко, намагалися наблизити мову до мови центальної України.
    – Volodymyr
    Commented Dec 25, 2018 at 13:42
  • @Volodymyr, чесно кажучи, поки не маю ідей. Можна спробувати пошукати гумористичні журнали (наприклад, diasporiana.org.ua/wp-content/uploads/books/671/file.pdf — але це Аргентина, 1952 і не факт, що редактори там не намагатися звести до певного стилю).
    – Sasha
    Commented Dec 25, 2018 at 14:05

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge you have read our privacy policy.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.