Мене зацікавив фразеологізм «байдики бити» в реченні: Та коли воно таке було, щоб ото прості люди та своїх дітей байдики бити привчали (Збанацький, Морська чайка).
В "Словнику найуживаніших фразеологізмів" подається тлумачення стійкого сполучення "байдики бити": бути без діла, ледарювати, розважатися. Останні два дієслова виступають простими синонімами до виразу. Щоб дізнатися походження ідіоми я звернулася до Вікісловника.
У ньому подано більш конкретне значення стійкого словосполучення і додаткові прості синоніми: нічого не робити, нічим не займатися; байдикувати.Також є приклад синоніма-фразеологізма: посиденьки справляти. Але про походження не йдеться. Із статті «Бити байдики значення фразеологізму»з'ясувала дві версії походження ідіоми:
Найпопулярніша на сьогоднішній день версія, полягає в тому, що в ранні часи при виготовленні виробів з дерева, необхідно було підготувати ці самі заготовки (**байдики**). Друга версія полягає в тому, що існувала гра, сенс якої полягав у вибиванні дерев'яною палицею побудованих з байдики фігур (будиночків, гармат та ін.). В даний час ця гра називається містечками.
Цікаво, чи існують ще версії походження фразеологізму. Я знаю ще один складений синонім до нього - валяти дурня. Чи є ще інші синоніми-фразеологізми?