18

У російській мові є слово "девичник", яке означає зустріч подружок нареченої перед весіллям. Але саме слово не має прив'язок до часу дня чи весільних традицій.

Пошук перекладу "девичник" на r2u.org.ua дає такі варіанти:

діви́ч-ве́чір, вінкопле́тини, дру́жбини.

• Дівич-вечір - добре, що є про дівчат, тільки погано, що обов'язково виходить "вечір".
  • Дружбини - не сказано, що можна лише дівчатам.
  • Вінкоплетини - є прив'язка до традиції вінкоплетіння (може це і добре?), і знову не зрозуміло, чи можна приходити хлопцям, якщо вони теж хочуть плести вінки.

"Мальчишник" на тому самому сайті дає:

парубочий вечір, (перед свадьбой) вечори́ни, підвесі́лок, дружби́ни

Знов "вечір", "весілля" і дружбини.

Чи є якесь інше слово, щоб описати неформальну зустріч подружок (upd: що не пов'язана з весіллям), на яку не пускають хлопців?

6
  • 1
    Фігурування «вечір» у «дівич-вечір» не слід сприймати буквально. Випускний вечір теж проходить не зовсім ввечері.
    – Sasha
    Commented Mar 25, 2017 at 16:12
  • 1
    «Дівич-вечір» сприймається надто етнографічно. «Дівоча вечірка» звучить більш нейтрально.
    – PY PY
    Commented Oct 5, 2017 at 21:52
  • 2
    Дівоча здибанка? Commented Jan 31, 2019 at 21:06
  • @OksanaGubrenko Як варіант підійде, бо саме слово "здибанка" мені дуже подобається, хоча це і не "одним-словом". :)
    – Artemix
    Commented Feb 1, 2019 at 10:21
  • Тоді "дівич-здибанка" (одне слово - складний іменник), хоч у мене оце 'дівич' одразу асоціюється з дівич-вечором, і саме тим, що передує весіллю :) Commented Feb 1, 2019 at 10:31

3 Answers 3

4

Якщо ж узятись щодо дівич-вечір, що й вечірка, то значення часу дещо утратилось, оскільки немає точного перекладу іншого слова party, лише дещо наближене, наприклад: гулянка, тощо.

Причому, це англійське слово також вжилось у мову. Тому вже нікого не здивує дівич-паті.

Оскільки ви не ставили мету, що тре відповісти тільки словом українського походження, то на цьому можна вже зупинитися, оскільки це слово підходить за іншими параметрами: не відноситься до часу, весілля й має чітко «дівочий напрям».

Але я хотів би розвинути свої особисті думки. Як на мене, є шанс на життя таким наступним словам: дівич-час, дівичка, дівульба. Доволі цікаво, що є село Дівички́.

Оскільки щодо парубків ви лише опосередковано згадали, тут немає потреби мати відповідь щодо них. Але ж знову... По-перше, я хотів би вас доповнити, що є ще варіант холостяцька вечірка.

Щодо своїх думок чи варіантів, то мені вже складніше тут. Найбільш вдалим хіба що буде паруб-паті.

2
  • 1
    Третя частина відповіді виглядає зовсім як оффтопік, бо автор прямо запитує про дівочу вечірку, куди не пускають хлопців. А у другій частині відповіді, назва села навряд чи походить від «дівочої вечірки». Commented Mar 25, 2017 at 17:13
  • 1
    @bytebuster, ну, прямо на запитання Follower відповів — тепер може висловити і додаткові особисті думки — чому б ні. (Крім того, мені здається, що це Ви трішки не спіймали хід його думок; адже автор запитання наводив приклади слів на позначення аналогічних чоловічих вечірок (куди, можливо, не пускають дівчат) — а Follower просто розширив його перелік.) Дівичка AFAIK означає просто «діва»/«дівчин(к)а» (але теоретично слово може набрати нового значення).
    – Sasha
    Commented Mar 25, 2017 at 17:48
3

Трішки не зрозуміло - це слово взагалі не має бути пов'язане із весіллям? Бо якщо ми говоримо про "девишник", то саме "дівич-вечір" буде найкращим варіантом:

1. Його рекомендує вживати і сайт мова ДНК, і Олександр Авраменко, і Російсько-український словник, і в СУМі воно є.
  2. Так само як і слово "девишник" "дівич-вечір" означає певний обряд, який проводять перед днем весілля. І хоч зараз традиції плести вінки вже не є такою популярною, гадаю, що саме слово заслуговує на те, щоб його активно використовували. А саме слово "вечір" тут присутнє лише через те, що "дівич-вечеру" передували "запросини", які відбувалися днем.

І знову ж повторюся, що "девишник" (так само як і "мальчишник") не може означати "неформальну зустріч подружок, на яку не пускають хлопців", бо саме значення:

"Передвесільний обряд, день перед весіллям"

Тобто воно все ж пов'язане із весіллям.

І тут же на російській Вікіпедії бачимо варіанти "девишник" у різних мов слов'янської групи. І серед українських зустрічаємо "дівочі запоїни". Звучить кумедно, але все ж із вечором не пов'язане. Також зустрічаємо такий варіант в книзі "Етнокульткурні зв'язки українців та білорусів Полісся". Та і в словнику Грінченка бачимо такий варіант.

Отож, якщо ви хочете перекласти "девишник", то використовуйте варіант "дівич-вечір". Однак, якщо ви не бажаєте прив'язувати подію до слова вечора (хоча в коментарях влучно підмітили, що "дівич-вечір" не обов'язково повинен відбуватися ввечері) то можете використати варіант "дівочі запоїни".

3
  • 1
    Так, зустріч не пов'язана з весіллям. Якби була пов'язана, то, звичайно, "дівич-вечір" був би традиційним варіантом.
    – Artemix
    Commented Feb 1, 2019 at 8:42
  • Я маю на увазі, що "дівішнік", який ви наводите у запитанні також пов'язаний із весіллям. Тому не впевнений, що в рос. мові є слово яке б означало "неформальну зустріч подружок". Commented Feb 1, 2019 at 12:41
  • У сучасному мовленні є і "неформальна зустріч": dic.academic.ru/dic.nsf/efremova/274409/… , dic.academic.ru/dic.nsf/es/107868/…
    – Artemix
    Commented Feb 1, 2019 at 16:58
0

Дівич-вечір найкраще підходить. Це узвичаєна народна традиція. Думаю, не суттєво вечір чи не вечір. Якщо це народна мова, можна і самому скласти "дівич-день", наприклад.

3
  • Ласкаво просимо на сайт Ukrainian Language.SE! Будь ласка, завжди додавайте поважні джерела, які підтверджують вашу думку. Відповіді, які базуються на «я думаю», є суб'єктивними, отримують мінуси і видаляються. Також, перегляньте критерії, за якими ми оцінюємо хороші дописи і відрізняємо їх від поганих. Commented Mar 25, 2017 at 15:38
  • 2
    Підтримую варіант «дівич-вечір». Фігурування в ньому слова «вечір» не слід сприймати буквально. Випускний вечір теж проходить зовсім не ввечері. (А рос. утренник, якщо знаєте таке слово, не обов'язково вранці [хоча рос. «утро» = ранок].)
    – Sasha
    Commented Mar 25, 2017 at 16:10
  • Ось тому мені і не подобаються (як назви подій) "вранішніки" з початком о 19:00 чи "вечори", що починаються зранку і закінчуються після обіду.
    – Artemix
    Commented Feb 1, 2019 at 10:24

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge you have read our privacy policy.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.