Приватбанк пропонує послугу для накопичення коштів "Скарбничка", символом якої обрав керамічне поросятко, як за методичкою - за першою асоціацією ще з дитинства.
Однак, СУМ відмічає, що це слово застаріле, та й не дуже схоже, що для збирання саме монет.
СКАРБНИ́ЧКА, и, жін., заст. Скринька, шкатулка для зберігання коштовностей, грошей і т. ін. — Да пак ще ж і сережки треба перемінити, — згадала пані й подала доньці скарбничку (Любов Яновська, I, 1959, 117).
Словник української мови: в 11 томах. — Том 9, 1978. — Стор. 253.
Ресурс Словопедія, пропонує скарбничка
, скарбонька
, карнавка
.
СУМ щодо цих двох додаткових варіантів позначає, що церковні або застарілі. Та я й не зустрічала, щоб їх використовували в запитуваному значенні.
СКАРБО́НА, и, жін.
церк. Скринька, в яку віруючі кидають гроші на потреби церкви. Два злодії в опівночі Костьол обкрадають; Обшарили всі скарбони, Святих обдирають (Степан Руданський, Тв., 1956, 135); [Юда:] Я ж ні шага не мав. Се правда, я глядів у них скарбони, — бо я вважався більш «від сього світа», ніж тії чисті душі (Леся Українка, III, 1952, 138); // заст. Скринька, шкатулка для зберігання коштовностей, грошей і т. ін.
перен., рідко. Те саме, що скарб 3. — Руки, Докійко, руки — то все наше багатство, то наше добро, то наша скарбона! (Ольга Кобилянська, II, 1956, 24).
Словник української мови: в 11 томах. — Том 9, 1978. — Стор. 254.
КАРНА́ВКА, и, жін. Металева закрита коробка з отвором у кришці для збирання грошей (переважно в церкві); скарбничка, скарбона. Того ж таки дня піп виймав гроші з карнавки (Михайло Коцюбинський, I, 1955, 95); Суворий чернець стояв поряд, виразно показуючи перстом на карнавку, куди треба було кидати пожертви (Олесь Донченко, III, 1956, 144).
Словник української мови: в 11 томах. — Том 4, 1973. — Стор. 108.
Якось в одному з інтернет-магазинів дитячих іграшок трапився варіант копійничка
. Як на мене, досить прийнятний. Google пошук видає певну кількість результатів (222). Але поки що не зустрічала в словниках.
Який з варіантів найбільш відповідає шуканому тлумаченню? Може, якийсь із не згаданих у запитанні?