5

Приватбанк пропонує послугу для накопичення коштів "Скарбничка", символом якої обрав керамічне поросятко, як за методичкою - за першою асоціацією ще з дитинства.

Однак, СУМ відмічає, що це слово застаріле, та й не дуже схоже, що для збирання саме монет.

СКАРБНИ́ЧКА, и, жін., заст. Скринька, шкатулка для зберігання коштовностей, грошей і т. ін. — Да пак ще ж і сережки треба перемінити, — згадала пані й подала доньці скарбничку (Любов Яновська, I, 1959, 117).

Словник української мови: в 11 томах. — Том 9, 1978. — Стор. 253.

Ресурс Словопедія, пропонує скарбничка, скарбонька, карнавка.

СУМ щодо цих двох додаткових варіантів позначає, що церковні або застарілі. Та я й не зустрічала, щоб їх використовували в запитуваному значенні.

СКАРБО́НА, и, жін.

1. церк. Скринька, в яку віруючі кидають гроші на потреби церкви. Два злодії в опівночі Костьол обкрадають; Обшарили всі скарбони, Святих обдирають (Степан Руданський, Тв., 1956, 135); [Юда:] Я ж ні шага не мав. Се правда, я глядів у них скарбони, — бо я вважався більш «від сього світа», ніж тії чисті душі (Леся Українка, III, 1952, 138); // заст. Скринька, шкатулка для зберігання коштовностей, грошей і т. ін.

2. перен., рідко. Те саме, що скарб 3. — Руки, Докійко, руки — то все наше багатство, то наше добро, то наша скарбона! (Ольга Кобилянська, II, 1956, 24).

Словник української мови: в 11 томах. — Том 9, 1978. — Стор. 254.

КАРНА́ВКА, и, жін. Металева закрита коробка з отвором у кришці для збирання грошей (переважно в церкві); скарбничка, скарбона. Того ж таки дня піп виймав гроші з карнавки (Михайло Коцюбинський, I, 1955, 95); Суворий чернець стояв поряд, виразно показуючи перстом на карнавку, куди треба було кидати пожертви (Олесь Донченко, III, 1956, 144).

Словник української мови: в 11 томах. — Том 4, 1973. — Стор. 108.

Якось в одному з інтернет-магазинів дитячих іграшок трапився варіант копійничка. Як на мене, досить прийнятний. Google пошук видає певну кількість результатів (222). Але поки що не зустрічала в словниках.

Який з варіантів найбільш відповідає шуканому тлумаченню? Може, якийсь із не згаданих у запитанні?

1 Answer 1

1

Дивно, що СУМ пише, що слово "скарбничка" застаріле. Можемо зустріти його сучасне визначення на сторінці Вікіпедії:

Скарбни́чка — спеціальне пристосування для накопичення монет. Представляє з себе ємність (у вигляді коробочки, фігурки тварини тощо) з вузькою щілиною, в яку опускаються монети. В залежності від наявності отвору для виїмки грошей копилки можуть бути одноразового і багаторазового використання. Одна з найпопулярніших форм скарбнички — свиня.

Також спробував подивитися, які є переклади російського слова "копилка". Звернувся до онлайн словника Глосб, бо там зразу є приклади. Серед найпопулярніших варіантів знову було слово "скарбничка", а також такі слова як "банка" та "скриня" (ну, очевидно, тут просто називається предмет, де зберігаються гроші).

Також варіант перекладу "скарбничка" дають сайти HowToSay і GufoMe:

¤ детская копилка -- дитяча скарбничка

На форумі ЖЖ також обговорювали це питання. І серед запропонованих варіантів перекладу "копилка" були все ті ж "скарбничка", "скарбонка", "скарбона" і "карнавка". Хоча останній варіант справді швидше буде мати значення: Металева закрита коробка з отвором у кришці для збирання грошей (переважно в церкві)".

Мені відомо, що є ще слво "шкатулка", але це радше для зберігання цінних маленьких речей, а не грошей. А якщо пошукаємо СУМі, то знайдемо ще варіант "скарбниця" (немає жодних позначок біля значення):

Скринька, шкатулка для зберігання коштовностей, грошей і т. ін.

Можливо, в СУМ-20 слово "скарбничка" вже буде мати своє сучасне значення.

1
  • 1
    Я й звіряю завжди спершу із СУМ-20, але коли слово відсутнє, переадресовує на попередню редакцію. А от цікаво тоді щодо "копійнички", звідки з'явилось, бо вже знаходжу приклади вживання не тільки на комерційних ресурсах. Та це вже окреслюється окреме запитання. Commented Feb 1, 2019 at 15:52

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge you have read our privacy policy.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.