2

У Шевченка читаю ("До Основ’яненка"):

Утни, батьку, орле сизий!

Нехай я заплачу,

Нехай свою Україну

Я ще раз побачу.

Знаю, що 1 особи однини у наказовому способі нема. Тому зараз же вживати таку конструкцію, яка є у посланні, не нормативно. Тоді чим зумовлено те, що Т. Г. Шевченко використовував таку конструкцію? Які зміни могли відбутися? Чи збереглась така конструкція у діалектах?

Аналогічно цікавить і 3 ос одн. Наприклад, “хай пише!”

1
  • можна не тільки приймати відповіді, а й голосувати стрілочкою вгору, якщо вони вам подобаються. так користувач отримає ще більше рейтинґу і ще більше захоче відповідати на питання далі.
    – P. Vowk
    Commented Mar 17, 2018 at 15:16

1 Answer 1

1

Роздуми

Тямка не нормативно стосує лише 1 особи однини, бо для 3 особи є правило.

Словник української мови: в 11 томах. — Том 5, 1974. — Стор. 400.

НЕХА́Й, розмовне НЕХ.

1. частка, у сполученні з дієсловом 3 особи однини або множини теперішнього або майбутнього чололовічого роду Уживається для утворення аналітичної форми наказового способу 3 особи дієслова, що виражає:

а) наказ, спонукання.

— Іди до батьків, кланяйся їм та скажи, нехай йдуть до мене жити (Нечуй-Левицький, III, 1950, 303); — Бригадою нехай командує Сашко… Слухайте Миколу Щорса (Олександр Довженко, I, 1958, 209); — Ну, братця, над мертвим стояти ніколи. Нехай, лишень, візьмуть котрі, однесуть тіло додому (Андрій Головко, II, 1957, 346); — Я піду в економію працювати. Не велике щастя покину у вас, нех воно горить! (Михайло Стельмах, I, 1962, 109);

б) дозвіл, згоду, припущення.

— Не пущу ж я тебе, голубчику мій милий, соколе мій ясний!.. Нехай і мене беруть із тобою… (Гнат Хоткевич, I, 1966, 142); — Кажуть, в місті холера, — сказав Буренкін. — Нехай собі говорять! — машинально відповів Мічурін (Олександр Довженко, I, 1958, 433);

в) побажання, заклик.

— Як помер наш батько, — нехай йому земля пером! — оставив нам дев'ять пар волів (Марко Вовчок, I, 1955, 37); В квітках всі улиці кричать: нехай, нехай живе свобода! (Павло Тичина, I, 1957, 71);

Існує і чинниь — 2015 — правопис

§ 33. Частки

а) частки хай, неха́й, за допомогою яких утворюються форми третьої особи однини й множини наказового способу: Хай живе мир між народами! Нехай міцніють дружні відносини між: країнами!

Цїкаво, що:
а) нема в УП 1892, а 1928 — лиш згадка: „Нехай ні жар, ні холод не спинить вас.“ (Ів. Франко);
б) тїльки 3 особи однини чи множини; а рада від Антоненка-Давидовича включає 1 особи однини.

Так, вжив слова наразї не широкий. Гадаю, одна з основних причин (так би мовити спрощеннь) наразї є викання замість мовлення пан чи панї, наприклад польська досї широко вживає так, niech + …:

Форма наказового 3 особи однини чи множини:

Niech moc będzie z tobą!
Niech cię Bóg błogosławi.

Форма наказового 1 особи однини:

Niech no pomyślę…
Niech zgadnę… ty jesteś John?

Отже може цїлком десь зберегтися в західних краях.

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge you have read our privacy policy.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.