Словниковий запас — це набір слів, яким володіє людина у знайомій їй мові. Словниковий запас, як правило, росте та розвивається з віком, і слугує як практичний і фундаментальний інструмент для спілкування та здобування знань (Вікіпедія). Він є як активний (слова, які ми виокристовуємо), так і пасивний (слова, які ми розуміємо). Саме завдяки йому ми можемо читати тексти різних жанрів, саме від свідчить про рівень нашої освідченості.
Також є «Фокальний словниковий запас» — це спеціалізований набір термінів і ознак, який є особливо важливим певній групі людей; з особливим фокусом досвіду чи діяльності.
Гадаю, що в першу чергу кожна людина повинна намагатися збагачувати свій словниковий запас, а особливо потрібно знати термінологію пов'язану із професійною діяльністю (наприклад, я зараз вивчаю багато нових слів пов'язаних із маркетингом та криптовалютами). Чим більше ви можете підібрати синонімів до слова, чи більше ви знаєте фразеологізмів, тим багатшим буде ваш словниковий запас.
Чи брати до уваги слова-історизми? Це ніколи не буде шкідливо для розвитку вашого світогляду, бо деякі із цих слів напряму пов'язані із історією нашої країни. Чи варто вивчати діалектизми? Гадаю, що так. Як мінімум для того, щоб без проблем розуміти людей з різних регіонів України. І якщо ви знаєте слово "вічний" та "зелений", то, гадаю, у вас не винекне труднощів, щоб дати визначення слову "вічнозелений". Ну і звичайно, потрібно вміти відмінювати слова, потрібно знати слова-омоніми (для уникнення певних непорозумінь та спантеличення).
Я веду до того, що немає якихось обмежень чи правил — все залежить від людини. Саме тому моя відповідь є суб'єктивною. Однак, як вже я писав, словниковий запас напряму залежить від рівня освідченості людини:
Дослідження 1995 року оцінило розмір словникового запасу мовця,
навченого в інституті, на рівні 17 000 словникових гнізд, а
студента-першокурсника (що закінчив школу) — 12 000.
Ось ще трохи цифр і досліджень:
Дослідження показують разючу відмінність у словниковому запасі
дошкільнят між різними соціальними класами в Україні. Дошкільнята з
сімей інтелектуальної праці зазвичай знають 2 150 різних слів,
дошкільнята з робітничих сімей — 1 250 слів, тоді як дошкільнята з
господарств, які живуть на соціальні виплати, — 620.
Американські лінгвісти з'ясували, що до 20-ти років
середньостатистична людина знає близько 42 тисяч слів у їх словникової
формі. Потім вона вивчає нове слово кожні 2 дні (джерело).
Але врахуйте, що у дошкільняти словниковий запас може складатися не з 2150-ти різних слів, а з 5000, а в 20-річного не 40 тисяч, а, наприклад, лише 25 тисяч. Як я вже писав - все залежить від людини, а саме — від її бажання вчитися.