13

Раніше мені здавалося, що це слово (якщо так казати про жінку у третій особі) має принаймні нейтральний характер.

СУМ-20 не переглянув своє визначення з часів СУМ-11 і подає жіночка лише як:

Зменш.-пестл. до жі́нка

Згодом я наштовхнувся на допис Ірини Славінської:

"Ця жіночка", - назвав мене в Палаці мистецтв якийсь мущінка з черги по браслети для акредитованих журналістів <...>

з якого стало зрозуміло, що феміністки розцінюють це слово як зневажливе.

Підтвердження цьому знаходимо і на сайті «Повага» у розділі «Як уникати сексизму?»:

По-друге, доцільно уникати використання нетолерантних і недоречних слів. Жінки й чоловіки – найбільш прийнятні назви; <...> слово «жіночки» або «жіноцтво» теж видається не зовсім доцільним (якщо співставити із «чоловічками» і «чоловіцтвом»).

І я вже був погодився з тим, що в сучасній мові це слово набуло негативного відтінку, але буквально на цьому тижні вже двічі чую жіночка від молодих дівчат.

Збиває з пантелику і те, що на самому сайті «Повага» це слово також вживається:

Я стояла в черзі до гейту, а позаду мене – літня жінка і чоловік. І, коли дійшла моя черга, то бабця сказала: «Жіночко, а пропустіть цього мужчину». [1]

Я фактично з тим самим зустрілася в Києві, коли 1 січня спускалася вигулювати собаку – наш ліфт зупиняється, коли йде вниз, і одна жіночка сильно засмутилася, бо першим розраховувала побачити чоловіка, а побачила – мене [2]

Чи є образливим вживання чоловіком жіночка щодо третьої особи? Вживання жінкою? Якщо так, які відповідники нейтрального відтінку слід обрати?

1
  • 2
    Нормальне звертання, іноді дивишся на особу жіночої статі та розумієш, що язик не повертається звернутися до неї "пані", а "жіночко" як раз)) А посилання на Славінську маячня, вона ставить на шальки терез українське слово "жіночка" та якийсь недолугий покруч "мущінка "
    – Oleg
    Commented Mar 6, 2017 at 7:23

1 Answer 1

1

Я думаю, що однозначного значення чи сприйняття цього звернення не має. З мого досвіду, звернення жіночко може мати як позитивний так і негативний відтінок, залежно від ситуації. Наприклад, в Чернігівській області, коли чоловік або жінка звертається до жіночки приблизно одного віку, то це зазвичай сприймається позитивно, але якщо "жіночко" звучатиме від юнака або дівиці в адресу дорослої жінки, то це вже може жінці не сподобатися. Тому, думаю, що не бажано говорити жіночко особі яка значно старша за вас.

0

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge you have read our privacy policy.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.