Чи дійсно існує слово "збільши"?
Slovnyk.ua для наказового способу пропонує лише слово "збільш":
ОДНИНА МНОЖИНА
1 особа збільшмо
2 особа збільш збільште
Чи дійсно існує слово "збільши"?
Slovnyk.ua для наказового способу пропонує лише слово "збільш":
ОДНИНА МНОЖИНА
1 особа збільшмо
2 особа збільш збільште
Згідно до «Українського правопису 2015» (якщо трактувати його буквально) — ні.
На практиці — можливо, й так, хтозна.
§ 81 каже так (мій переказ):
Якщо в наказовому способі наголос падає на закінчення або виконуються деякі інші умови (не стосується даного питання: префікс ви-, суфікс -ну-, основа закінчується на <довільна приголосна> + <л чи р>) — то закінчення починається з голосної: біжи́, біжі́ть, біжі́м(о) — а не біж, біжте, біжм(о).
«Правописний словник» Голоскевича (1929), що фіксує явно застарілі наголоси в деяких формах слів збільшити, зменшити, наводить відповідно і наказові форми з голосною в закінченні: збільши́, збільші́ть; зменши́, зменші́ть (зверніть увагу на нетипові наголоси).
В інших випадках за правописом закінчення не починається з голосної: рі́ж, рі́жте, рі́жмо — а не ріжи, ріжіть, ріжімо.
Відповідно до цієї схеми, якщо не застосовувати нетипові наголоси, то:
Якщо правильні за правописом збільш/зменш вживаються в книжках справді частіше, ніж збільши/зменши (хоча останні, на мій погляд, зовсім не ріжуть слух навіть при наголосі на першому складі), то із правильними за правописом збільште/зменште повна біда — вони де-факто трапляються в книжках рідше, ніж неправильні за правописом збільшіть/зменшіть: 21 збільште + 12 зменште проти 54 збільшіть + 46 зменшіть.
Навіть правильне за правописом слово чистьте трапляється в книжках рідше за неправильне за правописом чистіть (20 проти 46) — незважаючи на те, що:
На мій погляд, українцям не подобається збіг приголосних (навіть коли наголос на основі).
Особиста моя думка могла би бути такою:
Закінчення -и в кінці цих слів мені видається припустимим орфографічним варіантом. Я би віддавав це на відкуп чуттю милозвучності мовця і, можливо, стилістистичним радникам — а не жорстко нормував. (Аналогічно я би не нормував жорстко використання -и в частках б/би так, як це робить правопис у § 82.)
А вимога щодо збільште, зменште і чистьте (замість збільшість, зменшіть, чистіть) мені видається взагалі застарілою. Скільки людей не «катували» ще з часів СРСР, щоби вони писали чистьте, багато хто все одно пише чистіть. Мабуть, скупчення приголосних певного виду на кінці основи є припустимим виправданням для того, щоби вставити голосну на початку закінчення (навіть коли наголос на основі, а не на закінченні).
Але я недостатньо компететний, щоби робити такі висновки. Це винятково особиста точка зору непрофесіонала, що вміє користуватися пошуковими системами, але не має жодного стосунку до мовознавства. Я жодним чином не агітую за таку позицію.
А як правильно за правописом, зазначено в розділі «Правопис» цієї відповіді.
Інші обговорення:
Звичайно існує, це наказовий спосіб 2-ї особи однини від дієслова збільшити.
Збільши швидкість, Уоше, пожерачі нас наздоганяють! (телесеріал «Світлячок»)