Як правильно узгоджується пів із рештою речення (з наступним іменником у родовому відмінку все зрозуміло). Пів означає половину, наприклад, пів року – це якийсь один відрізок часу, тож, на мою думку, тут було б логічніше застосувати однину – упродовж останнього пів року. Але частіше вживається множина – за останні пів року. Якими правилами це можна було б пояснити?
2 Answers
(лише своє слово)
Як правильно узгоджується пів із рештою речення
Справа в тому, що ці пів не узгоджуються, а узгоджуєте ви. Так, адже ви є тією людиною, яка скаже чи правильно чи ні використано слово на основі словникових значень, адже ви хочете передати певну думку. Вам потрібно лише зрозуміти основи (які на жаль сьогодні дуже сильно розмиті).
тут було б логічніше застосувати однину
Мова йде про половину року, або ж як варіянт яблука. Тобто маємо однину. Але ... є одне але. Дуже часто пів року вважають за 6 місяців і тут вже в теорії (хоча на мою думку є неправильним) можуть використати множину, можливо помилково, але логіці важко перечити.
Тобто у вашому ж запитанні вже закладена відповідь. Слідуйте логіці. Правильно задане запитання - це вже частина відповіді.
Але частіше вживається множина
Зараз і обсервацію часто вживають, але це не говорить про те, що це правильно. Тупо відкинули слово спостереження і використали іноземне слово. Без усіляких на те причин. Бо це круто. Бо це модно. Бо це, нібито, сучасно. Та й про лайку не забудьте, яку часто вживають і одночасно кажуть, що це погано, ще й пальчиком помахають.
Думаю, що через подібні вкидання перестають розуміти свою мову.
упродовж останнього пів року ... за останні пів року
Для мене це різні значення через використання слів упродовж та за. Бо на часовому графіку:
- за - подія за певною межею;
- упродовж - подія в певних межах (у про довж - про довжину, лише в середині довжини про яку йде мова).
(Тут зараз почнуть мені тикати словником і показувати приклади зі словника про використання за, але зразу скажу, що я з цим не згоден. Тобто якщо маєте якісь інші докази, то це буде добре.)
Якими правилами це можна було б пояснити?
Пояснювати логіку можна лише логікою.
Трохи джерел для роздумів
Як свідчать спостереження, типовою формою прикметника, що виступає означенням до іменника з пів-, є форма родового відмінка множини, яка вказує на сприймання іменника з пів- як сполучення кількісного слова з іншим іменником, наприклад: Він навмисне пройшов зайвих пів квартала, щоб глянути на градусник (О. Донченко). Не вказує на рід і форма дієслова минулого часу у такому прикладі: Та як почнемо балакати та пити, гляну, вже й пів дня минуло (І. Нечуй-Левицький) (пор. тритижніминуло). Лише поодинокі приклади уживання прикметників та іменників з пів- вказують на рід останніх: ..сонце припікає, як скажене, а йти ще цілого пів дня(П. Загребельний). Отже, значення роду в аналізованій групі іменників ще не оформилось остаточно, бо означення при них вживаються рідко.
Словник
ПІВ - Те саме, що полови́на (у визначенні часу).
Було ще рано, пів до восьмої. (М. Коцюбинський)
Одержавши плату, Ліна о пів на шосту залишила бібліотеку. (С. Добровольський)
Що не так із "останні (останнього) пів року"
Коли мова йде про час, то пів виступає у значенні половини. Тобто якщо є цілий рік, то пів року буде по середині року. Це саме той момент в середині року і не може бути цей момент останнім, бо він один.
Тобто сам вираз не логічний.
Висновок
А отже пропозиція від @Sasha правильна щодо зміни вашого виразу на:
- упродовж останнього півріччя - відрізок часу тотожний половині року до цього моменту;
- за останнє півріччя - відрізок часу, що знаходиться поза останнім півріччям в одному з двох напрямків: майбутнього або минулого.
Ламаємо простір-час )
Щоб добити також хочу звернути увагу, що можна сказати і так: о пів останнього року. Іншими словами: мітка на відрізку часу, яку знайдете на середині останнього року.
Кожен сам собі обирає набір слів, але для розуміння потрібно домовити загальні основи.
-
"... але це не говорить про те, що це правильно", – повністю погоджуюся, тому й намагаюся з'ясувати, що стоїть за поширеними варіантами слововживання та чи немає кращого й більш правильного способу формулювання думки. Дякую за ґрунтовну відповідь– AlinaCommented Apr 5, 2020 at 7:48
-
3 «пів року» вживають множину не тому, що сприймають як 6 місяців, а тому, що «пів» (як окремий числівник, звісно, а не як частина слова а-ля «півострів») граматично вважається множиною. Про «пів яблука» Ви теж кажете «мої пів яблука», а не «моє пів яблука».– Sasha ♦Commented Apr 5, 2020 at 18:20
-
@Sasha Можете навести джерело, де кажуть прямо, що пів, це числівник у множині?– user1677Commented Apr 5, 2020 at 19:45
-
@AndriyIvanchenko, ні. Лише статистику траплянь. Ну й здоровий глузд — невже Ви серйозно пропонуєте казати «моє пів яблука»? («Моє напів'яблуко» — так. «Моє пів'яблуко» — можливо, якщо вважати, що такое слово існує. Але «мої пів яблука», а не «моє пів яблука».)– Sasha ♦Commented Apr 5, 2020 at 20:44
-
@Sasha Якщо неможливо довести, що пів - це множина, або хоч щось, що вказує на множину і навіть навпаки все вказує на однину, то для чого використовувати множину?– user1677Commented Apr 6, 2020 at 4:39
Незалежно від того, який сполучник Ви вживатимете (за чи впродовж), пів зазвичай узгоджується з прикметником у множині. Тобто «за останні(х) пів року» або «упродовж останніх пів року», але не «за останнє пів року» чи «упродовж останнього пів року». Бо «останні(х) пів року», а не «останнє пів року».
У корпусі «ГРАК»:
- у множині — 784 трапляння;
- в однині — 65 траплянь — і зауважте, що в частині з цих траплянь, можливо, мається на увазі «піврік» (тобто те, що нормативно зараз називається півріччя), а не, власне, пів року.
Доповнення. Ви можете спробувати сказати «упродовж останнього „півроку“ (півріччя)», маючи на увазі «піврік» (півріччя), а не, власне, пів року. Тоді це окремий випадок — іменник «піврік» (півріччя), який слід писати разом, а не пів чогось. Але зазначу, що сучасні словники не містять такого слова — «піврік» (лише півріччя, або ж пів року).
-
Можете навести джерело, де сказано прямо, що пів - це множина? Статистичні дані не є показником правильності використання. Вони лише кажуть як використовують в певних джерелах. А звички бувають і поганими.– user1677Commented Apr 5, 2020 at 19:43
-
-
@AndriyIvanchenko, реальні вжитки — це саме те, на основі чого в ідеалі мають формуватися словники й мовознавчі поради. (Єдине, що мене турбує, — це те, що траплянь в однині теж порівняно багато, тобто не виключено, що й однину теж можна. Але множину можна — це 100%.)– Sasha ♦Commented Apr 7, 2020 at 8:08