29

Під час обговорення законопроектів про мову, користувачі у соцмережах наводять такий анекдот:

— Це мовний патруль! Пане, будь ласка, скажіть “паляниця”.
— Маца.
(Обіймаються)

У чому полягає сенс використання слова паляниця для виявлення іноземців?

2
  • Я тільки повернувся з Росії. У Владімірській області мене пригощали лісними ягодами. І кажуть: "А это лесная клубника. У нас она называется полуника".
    – EagleZP73
    Jul 28, 2019 at 17:43
  • @EagleZP73 з огляду на те, це точно не відповідь, я це перетворив на коментар.
    – P. Vowk
    Jul 28, 2019 at 18:15

1 Answer 1

37

Люди, котрі ніколи не вчили іноземну мову, думають, що добре володіють своїм мовленнєвим апаратом, але варто лише їм почати вивчати іншу мову, як вони зрозуміють, що вимова деяких звуків їм дається досить важко, а інколи взагалі не дається.

Виявляється, що у багатьох мовах існують звуки та звукосполуки, які дуже важко, а інколи зовсім неможливо, вимовити носіям деяких інших мов. Ця мовна особливість має назву шібболе́т. Докладніше про походження цього терміна можете прочитати у Вікіпедії.

Попри те, що українська та російська мови мають багато спільного, є низка слів зі звуками, що складають труднощі для носія російської мови, котрий з малку не вчив українську. Ось ці слова: паляниця, полуниця, криниця, рушниця тощо. Росіяни вимовляють це слово приблизно так "палянітса, паляница".

Цією мовною особливістю послуговувалися різні народи у різні часи, ось декілька загальновідомих шібболетів:

• Німцям важко вимовити російське слово "дорога", виходить "тарока".
  • Американці на тихоокеанському фронті, для розрізнення японців від китайців, тайців та інших, використовували слово "lollapalooza", японці зовсім не вимовляють звук "л".
  • Фіни ловили росіян за допомогою слова "Höyryjyrä", у рос. мові відсутні звуки Ö, Y, Ä, а R звучить також інакше.
  • Англійці для пошуку німців послуговувалися словом "squirrel", бо німці казали "sqvirrel".

P.S. Якщо вам пощастить бути у складі мовного патруля, і у вас виникнуть проблеми з ідентифікацією росіянина за допомогою "паляниці", не впадайте у відчай, є ще один стовідсотковий тест — "Миска вареників з картоплею та шкварками, змащених салом" ;-)

7
  • 9
    "Миска вареників з картоплею та шкварками, змащених салом" — трішки не зрозумів: це треба з'їсти, чи вимовити?
    – Sasha
    Mar 7, 2017 at 9:06
  • 1
    От в чому тут "прикол" :D А я написав відповідь, зовсім не зрозумівши суті. Mar 7, 2017 at 9:07
  • «Рос. слово „кукуруза“ (кукуґуза)» — тут пишуть «кукуружа»; часом, не знаєте, де правда?
    – Sasha
    Mar 7, 2017 at 9:09
  • 6
    Вся суть у кількох словах: в російській мові немає м’якої пари до Ц, тобто немає звука [tsʲ͡], замість нього росіяни вимовляють твердий [ts͡].
    – Yellow Sky
    Mar 7, 2017 at 11:28
  • 4
    Один мій російськомовний знайомий невзмозі вимовити "жінка", у нього виходить "жинка", з твердим "ж". "'Жи'-'ши' пиши с 'и'", оце все.
    – s0nata
    Mar 7, 2017 at 20:21

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge that you have read and understand our privacy policy and code of conduct.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.