5

Як перекласти фразу po-tay-to, po-tah-to українською мовою? Чи існує якийсь еквівалент для цієї фрази?

Ця фраза (а також аналогічна tomayto, tomahto) вживається у значенні «байдуже, нема різниці, це те саме», наприклад от такі пояснення і приклад уживання наводить Kellyne на HiNative:

It means that calling something by a different name doesn’t change what it is.

— Have fun at geek camp!
— Excuse me, it’s Robotics camp.
— Eh, po-tay-to po-tah-to. (Eh, same thing)

3
  • 2
    Гадаю, що варто було б описати в чому суть цієї фрази інакше людям доводиться гуглити. А також, куди вам її треба вставити, бо якщо просто дві вимови одного і того ж слова, то таких багато.
    – Yola
    Commented Sep 20, 2023 at 3:23
  • Jakśćo treba pokazatı varijativnôstj, to: kartoplja, kartoflja, kartoxlja. Commented Sep 27, 2023 at 17:18
  • 1
    Особисто зустрічав фразу "що совою об пеньок[, що пеньком об сову]" у подібному сенсі. Хоча це ніби більше російське.
    – Physmatik
    Commented Oct 6, 2023 at 18:02

2 Answers 2

3

На мою думку, завжди можна сказати буквально і нейтрально: байдуже, нема різниці, однаково, це те саме, усе одно тощо. (Щодо наголосу: я особисто конкретно в цьому значенні очікував би ба́йдужебайду́же в мене асоціюється рідше з загальним уживанням, як-от: вона байдуже дивилася у вікно). Але словники цієї різниці не наводять, згідно з ними обидва наголоси можливі (ба́йду́же) незалежно від контексту; імовірно, вони мають рацію.)

Також можна вжити якийсь зі стилістично забарвлених синонімів слова байдуже зі «Словників України online», наприклад: (на)плювати і (на)чхати.

Також існує зовсім ненейтральна фраза один хуй і її евфемістичні варіанти один хер (іноді у варіанті один хєр), один хрін, один фіг. Можливо, вона має російське походження. Але на практиці очевидно вживається:

Вареник: А шо там у тебе таке?
Вєнік (тихо, зловісним голосом): Того ніхто не знає. <…> Одні кажуть, що там гестапо було, а старий Кіндрат <…> казав, шо тіатр… <…>
Йонатан: Та… Шо тіатр, шо гестапо — один хуй (Лесь Подерв'янський, «Нірвана або Also Sprach Zarathustra», 1985(?)).

— Ми тебе навіть у Мексиці знайшли б…
— У Мексиці, — виправив ти його, — <…> за новим правописом має бути «у Мексиці»…
— Та один хрін — хоч у Мексиці, хоч у Мексиці, однаково тобі гаплик! (Юрій Андрухович, «Московіада», 1992).

— Відуху забрали так, студенти якісь забрели, молодята, їм один хер — бе-у, шме-у, аби фуричив (Андрій Кокотюха, «Мама, донька, бандюган», 2002).

— <…> Так ти у нас психіатр! А? — захоплено каже Мишка.
— Не психіатр, а психолог! — жартує Бідон.
— Не один хєр! — продовжує Мишка (Анатолій Дністровий, «Місто уповільненої дії», 2002).

— Він йому був як батько, — каже дядя Роберт.
— Та ну, — раптом говорить Собака, — батько і вітчим — це зовсім різні речі. Хоча, — додає, — у принципі, один хуй (Сергій Жадан, «Депеш Мод», 2004).

Собак не виявилося, проте виявилася клітка з кролями. Один фіг. Кролі, собаки. І тих і тих їдять (Артем Чех, «Doc 1», 2008).

2

"Масло масляне – повторення одного й того ж іншими словами, які нічого не з'ясовують і не доповнюють".

src: http://korusno-znatu.in.ua/frazeologizmy/maslo-maslyane/

5
  • Тут ідеться про різну вимову. Це з американської пісні.
    – Yola
    Commented Oct 4, 2023 at 0:54
  • @Yola, хіба обов'язково про різну вимову? Я так розумію, це про те, що між якимись поняттям А і поняттям Б немає суттєвої різниці (типу, їх порівнюють з різними вимовами). Хоча масло масляне справді не те.
    – Sasha
    Commented Oct 4, 2023 at 18:16
  • @Sasha здається таки про вимову. Вони там саме про це сперечаються, а потім погоджуються на різницю.
    – Yola
    Commented Oct 5, 2023 at 8:08
  • @Yola, а бачили моє редагування до запитання? (Тобто я не заперечую, що оригінальна пісня саме про це, але я про сучасний вжиток вислову.)
    – Sasha
    Commented Oct 6, 2023 at 17:51
  • йой, не помітив, тепер усе зрозуміло. Згоден з вами.
    – Yola
    Commented Oct 6, 2023 at 19:57

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge you have read our privacy policy.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.