У словах logarithm, gradient, argument, algorithm, element (українською) яке порекомендуєте вживати закінчення родового відмінка? Словники від УМІФ (і, здається, правопис) кажуть -а (принаймні коли це мат. терміни). Словники Мейнаровича кажуть -у. (Але я не певен, що словники Мейнаровича послідовні — у багатьох математичних термінах вони все-таки дають -а, наприклад оператора.)
-
1Does this answer your question? Як правильно - "елемента" чи "елементу"?– bytebusterOct 10, 2021 at 0:10
-
елемента (конкретне) — елементу (абстрактне) uk.wikipedia.org/wiki/…– Roman MikholNov 19, 2021 at 17:01
1 Answer
Щодо родового відмінка, то користуйтеся ліпше довідником «дзвона чи дзвону?» http://rodovyi-vidminok.wikidot.com/a. В УМІФ забагато помилок.
Щодо -у в Мейнаровича, то загалом є тендеція (мовна) до розширення вжитку -у, тож, може, цим викликано -у там, де його не мало б бути. Пишіть логаритма, градієнта. Щодо аргумента/у, то я б залишив подвійне закінчення. якщо аргумент стосується математики — -а, якщо аргумент — доказ/підстава — то -у [хоча словники варіант -а не дають, я б розглядав це як помилку].
Щодо елемента/у, то 2 закінчення, залежно від значення.
Алгоритм, хоч і стосується математики, але це по суті послідовність/сукупність/набір дій, тож алгоритму, як набору. Тобто як плану, розв'язку, догмату.