-1

Не можу знайти як провідмінювати хідля / хідлі.

Хідлі, лів, м. мн. Ходули. Паничі учаться на хідлях ходити. Вх. Зн. 76.

Словарь української мови: в 4-х тт. / За ред. Б. Грінченка. — К., 1907—1909. — Т. 4. — С. 400.

А також прикметник.

8
  • Ви посилаєтеся на словник slovnyk.me, але сам slovnyk.me не є авторитетом (невідомо, хто його укладав). У цій статті він посилається чи то на словник Грінченка, чи то на СУМ-20, але словник Грінченка (здається) не зазначає форми однини, а для СУМ-20 ще не видано томи з літерою Х.
    – Sasha
    Commented May 17, 2021 at 13:29
  • А який прикметник?
    – Sasha
    Commented May 17, 2021 at 13:50
  • @Sasha присвійний
    – Yola
    Commented May 17, 2021 at 14:10
  • 1
    Мабуть, має право на життя. (От тільки мені здається, що це радше відносний, а не присвійний, але, може, такий і треба.)
    – Sasha
    Commented May 18, 2021 at 6:37
  • 2
    Екстравагантна думка: а що як однина — «ходель» («дурень» → «ду́рні», «корабель» → «кораблі», «ходель» → «хідлі») або «ходе́ля» (але тут сумніваюся, бо не бачу аналогів з випадінням -е-). Тоді прикметники були б «ходельний» (з -н-) і «хідлевий»* (з -ев-), але не факт, що читач зрозуміє. Ще приклади зі «вставним» -е-: «ясла» (тільки множина) — «ясельний».
    – Sasha
    Commented May 18, 2021 at 6:40

1 Answer 1

3

По-перше, я поки що не бачу підстав вірити, що в однині це слово має саме форму «хідля»: (авторитетні) словники наводять лише множину, «Генеральний регіонально анотований корпус української мови» і «Google форми слова «хідля» не знають. Цілком можливо, що в однині це слово справді має форму «хідля» (рідковживану, тому не зазначену словниками), але також можливо, що це слово не має форми однини (як-от «двері»), або навіть іноді вживається з якись іншими (неочікуваними) формами однини.

Ураховуючи, що всі відомі мені словники дають форму родового відмінка множини з -ів, можу припустити, що:

• Це слово належить до м'якої групи 1-ї відміни й відмінюється аналогічно до слова «тесля» (див. таблицю в «Словниках України онлайн» від УМІФ) — от тільки в знахідному відмінку множини, звісно, буде -і (а не -ів), бо це неістота (на відміну від «тесля»).
  • Це слово належить до м'якої групи 2-ї відміни й відмінюється аналогічно до «корабель», «пароль», «шпиталь» (див. там само).

У будь-якому разі це буде:

Відмінок Форма множини
Називний хідлі
Родовий хідлів
Давальний хідлям
Знахідний хідлі
Орудний хідлями
Місцевий хідлях
Кличний хідлі

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge you have read our privacy policy.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.