4

Добрий день! Новий правопис каже:

Невідмінюваний числівник пів зі значенням ‘половина’ з наступним іменником — загальною та власною назвою у формі родового відмінка однини пишемо окремо: пів áркуша, пів відрá, пів годúни, пів лі́тра... Якщо ж пів з наступним іменником у формі називного відмінка становить єдине поняття і не виражає значення половини, то їх пишемо разом: півáркуш, пíвдень, півзáхист, півкóло, півкýля, півлі́тра (розм. ‘пляшка з горілкою або іншою випивкою ємністю 0,5 літра’), півмі́сяць, півóберт, півовáл, півóстрів.

СУМ подає півдорогу так:

ПІВДОРО́ГА, и, жін. Середина віддалі між чим-небудь. Я несу кошик,.. ступаю в калошах. Минає так.. з півгодини. Могли б вже бути на півдорозі (Михайло Коцюбинський, II, 1955, 235); Він.. почав вертатися з півдороги, аби не спіткати людей (Любов Яновська, I, 1959, 313); // перен. Середина якого-небудь процесу, дії і т. ін.

Тобто в контексті, наприклад, "Я вмикаю музику в телефоні на півдорозі через місто, що розкинулось..." - "півдорога" постає як раз у значенні "середина", а не буквально "половина чогось".

Тож як тут бути - разом чи окремо?) Щиро дякую завчасно)

1

1 Answer 1

3

Дякуємо за ретельно досліджене запитання. Власне кажучи, наведених вами джерел цілком достатньо, щоб відповісти на нього.

Єдине, що треба зробити, це зрозуміти контекст, в якому це слово вживається у конкретний момент, а також спробувати замінити слово синонімом і подивитися, чи не втрачається сенс.

«Увімкнув музику на півдорозі» — тут значення «середина», а не «половина». Речення можна без втрати сенсу замінити на «увімкнув музику на середині дороги».

«Ваша бригада ремонтує пів дороги, а наша — інші пів {дороги}» — тут значення саме «половина». Замінити на «середину» неможливо, але натомість можна замінити на «ремонтуємо частину дороги».

3
  • @stegetsj, не зрозумів, навіщо замінювати стандартне SE форматування на нестандартне HTML-ове. У вас ця сторінка не показується правильно? Чи SE Знову анонсували якісь breaking changes? (вони на це здатні) Sep 18, 2020 at 21:56
  • @stegetsj, цікаво. Може, залежить від браузера/платформи. У мене Firefox 80 linux/windows, все нормально показувало з самого початку (інакше б виправив одразу). Гаразд, най буде так, як ви зробили, просто все розлетиться, якщо SE, наприклад, прибере підтримку HTML-теґів; з них станеться. :) Sep 18, 2020 at 23:20
  • Дякую, але для мене відповідь не очевидна (у світлі змін у правописі), тому й питаю))
    – bekasita
    Sep 19, 2020 at 8:20

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge that you have read and understand our privacy policy and code of conduct.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.