3

Lamborghini Aventador чи Ламборґіні Авентадор? Українська Вікіпедія подає скрізь оригінальну назву, а українську лише один раз на початку, в дужках.

Яке правило правопису тут слід застосовувати?

8
  • Мені здається, обидва варіанти (не транслітерувати чи транслітерувати) загалом прийнятні. Залежить від правил і мети майданчика, на якому Ви пишете (наприклад, у вікіпедії транслітерують, якщо є усталена транслітерація, і лишають оригінал в іншому випадку (бо вікіпедія має спиратися на усталені джерела, а не винаходити своє); десь, може, навпаки, недоречно буде лишати без транслітерації, бо основною аудиторією є читачі без знання іноземних мов).
    – Sasha
    Aug 9, 2020 at 12:52
  • Правопис лише каже (§ 58.2), що назви торгових марок автомобілів мають бути в лапках і з великої літери (хоча не завжди). Усі наведені там приклади марок автомобілів транслітеровані, але прямо про це нічого не сказано і в іншому параграфі (§ 54.4-5) одні й ті самі назви (концерн «Volkswagen» vs. концерн «Фольксваген») наведено і в оригінальному, і в транслітерованому вигляді (щоправда як назви підприємств).
    – Sasha
    Aug 9, 2020 at 13:08
  • 1
    Гадаю, ми не маємо припускати, що користувач знає латинську абетку і як вона читається, тому все має бути кирилицею.
    – Yola
    Aug 9, 2020 at 16:11
  • @Yola, з одного боку, це слушна думка. А з іншого — у деяких контекстах, можливо, важливіше, щоб людина відразу розуміла, про що мова (якщо, припустімо, цю торгову марку всюди пишуть латиною), ніж щоб вона правильно вимовляла. Тому, по-моєму, це, знов-таки, залежить від контексту й того, як власник торгової марки себе подає (наприклад, «МакДональдз» у Росії транслітерує свою вивіску, а в Україні — ні, хоча на українському сайті свою назву таки транслітерує).
    – Sasha
    Aug 9, 2020 at 17:38
  • 1
    Я не правник, але після одної роботи, де мав декотрі справи з паперами, маю враженя, же всї назви, якщо зареєстровані в Україні, мають бути або перебуквовані, або перекладені. Чому? Бо так відбувало ся з назвами різних компаній. Aug 10, 2020 at 4:29

0

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge you have read our privacy policy.

Browse other questions tagged or ask your own question.