6

Що ми отримуємо при скануванні? Скан?

1
  • Скан, відбиток, сканований продукт Commented Mar 31, 2020 at 9:48

4 Answers 4

4

Словники

Scanning - present participle of scan.

тобто

Scan - to look at something carefully, with the eyes or with a machine, in order to get information.

знаходимо

ЗНЯТТЯ́ - Дія за знач. зня́ти і зня́тися.

ЗНІМА́ТИ - Точно відтворюючи, копіюючи, переносити на щось розміри, форму і т. ін. чого-небудь.

ЗНІ́МОК - Зображення кого-, чого-небудь, одержане способом фотографування, рентгену і т. ін.

Я теж маю слово

Якщо дослідите глибше, то зрозумієте, що to scan означає отримувати інформацію про певний об'єкт, або ж дослідження, огляд об'єкта для отримання інформації для подальшого використання. В нашому випадку найвлучніше слово - це знімати, зняття, знімок.

Як назвати продукт “сканування”?

Через прочитане вважаю слово сканування зайвим в нашому словнику. Адже легко можна замінити його декількома варіантами зі схожим значенням зі словника. Тому зміню запитання на таке: Як назвати продукт знімання? А на це запитання вже простіше відповісти: знімок.

Що ми отримуємо при скануванні? Скан?

Цікаво, як запитання змінює думку. Адже це два різних про одне й те ж саме з різних точок зору.

На основі вище описаного та з розумінням сучасного погляду на значення слова образ виходить, що після зняття інформації ми отримуємо образ знятого. І цей образ зберігаємо у вигляді знімку для можливого подальшого використання. Можливо для створення копії, а може для подальшої обробки і отримання іншого якогось результату.

3

У словниках слова скан я наразі не бачу.

Але оте -скан- інтуїтивно інтерпретується як основа слів сканер, скан-код, сканограма, сканувати, тому визнання слова скан мені здається лише питанням часу. Де-факто воно вже вживається, наприклад, 106 траплянь у корпусі «ГРАК».

Якщо Вам ж потрібні лише загальновизнані слова, то скористайтеся порадою Yola.

Також існує термін сканограма. І деякі джерела навіть тлумачать його як зображення, отримане в результаті сканування. Однак на практиці, мені здається, у значенні простого результату сканування воно буде витіснене словом скан і залишиться лише в історичному контексті й для творів специфічного жанру.

0
2

Виходить, що одним з виходів сканування може бути скан як специфічне зображення, бо фактично результат сканування - це зображення.

0

При скануванні у нас виходить скан-копія документи, так як вихідний файл сохроняется на комп'ютері або в пам'яті сканера (як колись), і виходить що це являється копією. А так як вона відсканована, тоді це скан-копія. Можете глянути пару таких словосполучень на https://kstech.com.ua/computeru/top-5-krashchyh-wi-fi-routeriv-2020/ Там якраз використовується слово скан-копія.

1
  • 2
    Скан-копія — це справді хороший варіант (вікісловник, ГРАК, Google Книги). Але щось я не бачу, щоб він використовувався за Вашим посиланням. Будь ласка, замініть посилання на таке, де справді використовуються слово скан-копія (тоді особисто я поставлю плюса), а інакше це схоже на спробу просування сайту kstech.
    – Sasha
    Commented Aug 24, 2020 at 7:40

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge you have read our privacy policy.