Я перекладаю аніме, і в даному контексті moron
звучить не вульгарно і не дуже грубо. Я думав перекласти це як "придурок" але трохи не звучить, які пропозиції?
-
«Пришеле́п(к)уватий»? – Sasha♦ Oct 18 '19 at 20:09
-
1@Sasha думаю це те що я шукав, дякую. – Loctarogar Oct 18 '19 at 20:10
-
1@Sasha напишіть відповідь, я відзначу як правильну. – Loctarogar Oct 18 '19 at 20:11
-
Ласкаво просимо до сайту Ukrainian Language.SE! Наші критерії якості вимагають, щоб запитання про переклад містило: (1) пояснення своїми словами іншомовного слова; (2) контекст, в якому автор збирається використовувати перекладене слово; (3) продемонструвати власну спробу знайти відповідь і (4) пояснити, чим са́ме знайдені варіанти не підходять. Запитання, які не відповідають цим умовам, змушують інших «вгадувати», чого саме хоче автор, і тому заважають надавати точні відповіді. – bytebuster Oct 18 '19 at 22:39
-
Будь ласка, перегляньте сторінки tour, How to Ask а також «Якими мають бути гарні запитання і відповіді». – bytebuster Oct 18 '19 at 22:39
Я пропоную «пришеле́п(к)уватий».
«Словник української мови» в 11 томах:
ПРИШЕЛЕ́ПУВАТИЙ, а, е, фам[ільярне]. Нетямущий, безтолковий. — Йди геть ік твоєму дурному батькові, що пустив на світ таку пришелепувату дочку! (Борис Грінченко, II, 1963, 263); — Слухайте, може, я пришелепуватий, але я вас ще не зрозумів (Юрій Смолич, V, 1959, 224).
ПРИШЕЛЕ́ПКУВАТИЙ, а, е, фам[ільярне]. Те саме, що пришелепуватий. Він ніби пришелепкуватий трохи, а до Насті, бач, залицяється (Іван Цюпа, Вічний вогонь, 1960, 61).
Загальний народний англійсько-український словник 2010–…:
moron [ˈmɔːrɒn, амер. ˈmɔːrɑːn ˈmoʊr-] n
розм[овне] недоу́мкуватий, пришеле́пуватий, недоу́м, недоу́мко, недоу́мок; ідіо́тВеликий англо-український словник 2011 (Є. І. Гороть, Л. М. Коцюк, Л. К. Малімон, А. Б. Павлюк.):
moron [ˈmɔ:rɒn] n недоумкуватий, розумово відсталий.
Квазісиноніми зі «Словників України on-line» від УМІФ:
ДУРНИ́Й (розумово обмежений), НЕРОЗУ́МНИЙ, ВІДСТА́ЛИЙ, НЕДОТЕ́ПНИЙ, ТУПИ́Й, ТУПОУ́МНИЙ, ДУРНОГОЛО́ВИЙ розм., ПУСТОГОЛО́ВИЙ розм[овне], ТВЕРДОГОЛО́ВИЙ розм[овне], ТУПОГОЛО́ВИЙ розм[овне], ДУБОГОЛО́ВИЙ розм[овне], БЕЗГОЛО́ВИЙ розм[овне], БЕЗМО́ЗКИЙ розм[овне], ДУРНОЛО́БИЙ розм[овне], ПУСТОЛО́БИЙ розм[овне], ТВЕРДОЛО́БИЙ розм[овне], ТУПОЛО́БИЙ розм[овне], МІДНОЛО́БИЙ розм[овне], НЕСПО́ВНА́ РО́ЗУМУ розм[овне], КРУ́ЧЕНИЙ зневажл[иве], ТУПОРИ́ЛИЙ зневажл[иве], ДУРНОВЕ́РХИЙ зневажл[иве], ПРИШЕЛЕ́ПУВАТИЙ вульг[арне], ПРИШЕЛЕ́ПКУВАТИЙ вульг[арне], ПРИТЕЛЕ́ПКУВАТИЙ вульг[арне], МАКОЦВІ́ТНИЙ діал[ектне]; ДУРНУВА́ТИЙ розм[овне], ПРИДУ́РКУВАТИЙ розм[овне], НЕДОУ́МКУВАТИЙ розм[овне], ДУБУВА́ТИЙ розм[овне], ТУМАНУВА́ТИЙ розм[овне], БЛАГУВА́ТИЙ розм[овне], ГЛУПУВА́ТИЙ розм[овне] рідше (також — який виражає деяку розумову обмеженість, тупість). <…> — Пор[івняйте] 1. божеві́льний, 2. обме́жений.
Одна людина розказувала, шо в деяких волинських селах неприйнято було відверто описувати людину як дурня і був поширений евфемізм «немудрий», що означало акурат «дурень». Може, є контексти, в яких не тільки волинські селяни зрозуміють, шо лагідне «немудрий» означає саме «пришелепкуватий».
-
2Думаю, це непоганий варіант. Ви також можете покращити свою відповідь, зробивши посилання на джерела. До прикладу, Словник української мови в 11 томах (СУМ-11) містить статтю немудрий - можна було би процитувати тут перше значення цього слова. Щоб відредагувати свою відповідь, натисність edit під нею. – kaamos Nov 3 '19 at 8:07
-