4

Як перекласти українською типи автівок family-size, compact, subcompact? Більше цікавлять вживані, а не словникові версії і якщо хтось має гарні ідеї українських новотворів до цих понять - буду вдячна. Якщо ж існують словники з подібною сучасною термінологією - підкажіть, будь ласка - я не знайшла.

Наприклад, про family-size, я маю здогадку, що це автівка сімейного(чи краще - родинного) типу, а про інші два терміни пів/напівкомпактна і компактна відповідно, але я вірю, що ці слова в українській можуть мати, а може вже навіть мають кращі відповідники.

Я не є водійкою, але в колах практичного вжитку ці слова могли вже набути україномовних відповідників і 'жити новим життям'. Можливо ці терміни колись були гарно перекладені для дубляжу і хтось чув їх в кіно(мені, на жаль не траплялося).

Чи таке не варто перекладати і компактний/напівкомпактний - це найліпше, що тут варто вжити?

0

1 Answer 1

4

Класи compact і subcompact знаходимо в американській класифікації автівок від EPA:

enter image description here

(Табличку взято тут - питання "How are vehicle size classes defined?")

Ці класи слід перекладати як компактний та субкомпактний. Приклади вживання:

Новий компактний хетчбек Skoda отримає ім’я Scala, повідомила прес-служба чеського бренду.

Завдяки зручним спортивним сидінням салон компактного кросовера Nissan JUKE ідеально підходить для комфортного водіння.

Renault Captur отримав титул найкращого субкомпактного кросовера 2018 року в національній премії «Авто Лідер 2018».

Hyundai Motor оприлюднила назву нового субкомпактного кросовера, цільовою аудиторією якого стануть міські підприємці.

Класу "family-size" я не знайшла, однак у класифікації EuroNCAP є small family car та large family car.

Їх перекладають як малий сімейний автомобіль та великий сімейний автомобіль відповідно:

Рейтинг складено для автомобілів у класах "Великий паркетник", "Великий сімейний автомобіль", "Малий сімейний автомобіль" та "Гібрид та електрокар".

Також слово малий тут можна замінити на невеликий:

Кращим у категорії "невеликий сімейний автомобіль" став Mercedes-Benz A-Class.

Табличка "Класифікація легкових автомобілів" на Вікіпедії допоможе порівняти автівки за різними класифікаціями.

2
  • 2
    Поправив форматування. Текст, що заключений у backticks, призначений для програмного коду. Програми-читачі екрану (screen readers) читають його по окремій літері, як абревіатуру, і тому на мовних сайтах його не варто використовувати. У нас є стаття на Meta, вона містить багато корисної інформації, хоча, можливо, потребує допрацювання. Oct 27, 2019 at 21:17
  • 1
    @bytebuster зрозуміло) Тепер сама бачу, що курсивом послуговуватись краще.
    – kaamos
    Oct 27, 2019 at 21:27

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.