Як правильно звуться жителі Московії?
Вікі вживає слово "московити", але я не можу знайти це слово в словниках. В той же час, мені здається, що правильно писати "московіти" або "московійці". По яким правилам утворюється закінчення у цьому слові?
Ukrainian Language Stack Exchange is a question and answer site for linguists, teachers and students of the Ukrainian language. It only takes a minute to sign up.
Sign up to join this communityЯк правильно звуться жителі Московії?
Вікі вживає слово "московити", але я не можу знайти це слово в словниках. В той же час, мені здається, що правильно писати "московіти" або "московійці". По яким правилам утворюється закінчення у цьому слові?
Найсучасніший і найповніший офіційний словник, СУМ-20, подає:
МОСКОВИ́Т, а, ч., заст. Те саме, що моска́ль 2. – Ми, мені здається, не гірші за інших людей, за всіх, яких бачив: татар, німців, поляків, московитів (Ю. Мушкетик); Всі люблять Польщу в гонорі і в славі. Всяк московит Московію трубить. Лиш нам чомусь відмовлено у праві свою вітчизну над усе любить (Л. Костенко).
Спочатку здавалося, що це необов'язково стосується Московії, але цитата з Ліни Костенко переконала у зворотньому.
По яким правилам утворюється закінчення у цьому слові?
Коли поглянути на словопохоџеня і приклади з инших мов ві џерелї: Етимологічний словник запозичених суфіксів і суфіксоїдів в українській мові, то стає очевидно, шчо за ⁰ дивним, страждальним і не дуже потрібним правописним правилом девʼятки.
Ви закономірно спитаєте, а чого ж таки не московіт? Он навіть маємо мусковіт — в прикладах наводять muscovy, але украьинське ненаголошене о теж полюбяє ставати у. Бо виняткове правило має чимало винятків, на котрих теж винятки, а тут це штибу старі засвоєні слова:
Примітка 1. У ряді слів іншомовного походження, що давно засвоєні українською мовою, після б п в м ф г к х л н ¹ пишеться відповідно до вимоги и: бурмистер (але бургомістр ²), вимпел, єхидна, імбир, кипарис, лиман, миля, мирт, нирка, спирт, химера та ін., а також у словах, запозичених із східних мов, переважно тюркських: башкир, гиря, калмик, кинджал, киргиз, кисет, кишлак.
Аби разом посмакувати, додав записки: