5

Мене цікавить наскільки слово "розстрибуватися" властиве українській мові в значенні процесу стрибання(це важливо - це динамічний процес), котрий стає все більш та більш інтенсивним, що вочевидь не є значенням цього слова у СУМ-11, і чи можна його вживати?
Також: чи існує похідне слово "розстрибування"? Якщо немає - які є альтернативи? Я займаюся перекладом і є ігровий термін "bunnyhopping", який я хотів би саме так перекласти і жодного адекватного замінника/відповідника цьому слову в українській не можу знайти.

UPD: Якщо слово "розстрибування" існує та є легітимним - "bunnyhopping" самe так буде і має перекладатися. Питання не про переклад, а про легітимність слова "розстрибування" і про наявність можливих синонімів процесу стрибання, котрий стає все більш та більш інтенсивним.

11
  • 1
    Якщо це запитання про переклад, то вкажіть контекст і приблизний переклад своїми словами. Якщо ж, натомість, запитання про усталеність українського слова «розстрибування», то незрозуміло, яким чином іноземне слово допоможе відповісти на це запитання. May 24, 2019 at 15:38
  • 1
    @Sasha Bunny hopping is a video game technique used in first-person shooter (FPS) games in which the player continually runs and jumps, often while firing a weapon. Bunny hopping usually serves one of two purposes: - Avoiding Attacks: Bunny hopping can throw off opponents' aim and give the hopper an opportunity to attack. - Gaining Speed: Bunny hopping can increase the speed at which players move, allowing them to close the distance when attacking opponents. Російською термін називається "Распрыжка".
    – improbable
    May 26, 2019 at 12:08
  • 1
    @Kreiri Я навів приклад перекладу англійського слова на російську, який є правильним. Перекладу на українську я не знаю і я не зміг знайти жодного перекладу цього виразу українською, тому проводжу паралель із російським правильним перекладом слова, проте я не знаю чи таке слово існує в українській мові і чи це не калькування. Геймери, імовірно, використовують саме слово "розстрибування", проте в мене немає жодного не суб'єктивного перекладу цього слова. Напевно, я усе-таки буду використовувати слово "розстрибування", оскільки ніхто не заперечив тут існування цього слова.
    – improbable
    May 29, 2019 at 13:25
  • 1
    "Ніхто тут не заперечив", тому що bunnyhopping як термін в комп'ютерних іграх - це спеціалізований термін сфери комп'ютерних ігор, і якраз знавців в цій сфері тут не знайшлося. Зверніться до знавців цієї сфери, не перекладайте наївно "в лоб" російський відповідник.
    – Kreiri
    May 29, 2019 at 14:03
  • 1
    Проблема в тому, як я зазначив раніше, усталеного перекладу цього слова немає НІДЕ. Я впевнений на 200%, що "знавці" запропонують такий самий переклад(якщо вони знають взагалі що це таке. Я особисто не знаю людей з України, котрі спілкуються українською та котрі ставили рекорди в спідранах ігр, де така техніка є дуже популярною) і це не змінить факт того, що це суб'єктивна думка. Моє ж питання полягає не в тому чи я правильно переклав. Якщо слово існує - переклад правильний або близький до правильного. До дозволу екрана не доперекладаюсь, в мене fluent english і перекладаю я не одне слово.
    – improbable
    May 30, 2019 at 17:06

2 Answers 2

4

"Питання не про переклад, а про легітимність слова "розстрибування", – неправильний, як на мене, підхід до формулювання й вирішення проблеми, адже в такий спосіб відбувається зміщення акцентів. Замість дослідити термін і вибрати якнайкращий відповідник для нього, просто підшукуються аргументи, щоб виправдати вже ухвалене рішення: взяти переклад із російського перекладу.

Основні значення, на яких варто зосередитися: рухатися дуже швидко, стрибаючи та стріляючи водночас; виконати швидку послідовність стрибків; скажено стрибати навколо під час стрілянини (брала звідси). Непросто добрати відповідник, що охоплював би одним словом і стрибки, і біг, і стрілянину, оскільки його просто не існує (була б рада помилитися і виявити, що таке слово десь є). Російське "распрыжка" тільки частково вирішує це завдання, оскільки зосереджується на одній складовій – стрибанні. І якщо вже брати цей момент за стрижневий та будувати термін, базуючись на ньому, то є слово "плигати", що означає переміщуватися стрибками, та "плигання" – дія за значенням плигати. Обидва зафіксовані у словниках, тож питань щодо нормативності виникати не мало б.

Щодо розстрибування, якщо вже дуже хочеться це слово. Префікс роз- надає лексичного значення руху ізсередини назовні, відокремлювання. Так утворюються дієслова розливати, розхлюпувати, розбігатися, розшаровувати(ся), розкидати тощо. До багатьох із них зафіксовані відповідні іменники: розшарування, розшифрування, розкидання. Наступне уже без дослідження джерел, а суто моя думка: припускаю, що розстрибування також утворюється за таким принципом. Тільки ще раз: тут я не досліджувала детально й не можу сказати, наскільки це нормативно, чи можна на підставі цих прикладів робити такий висновок.

1
  • Мені здається, що це поки найкращий варіант, все одно ідеального перекладу не досягти, як цього не хотілося б.
    – improbable
    Apr 9, 2020 at 14:55
1

В СУМі є слово "розстрибатися", але для того, щоб сказати наскільки точно воно передає значення слова "розстрибуватися" потрібно знати значення останнього. Хоч мені здається, що "розстрибуватися" - це недоконана форма дієслова "розстрибатися". А от на рахунок слова "розстрибування" я не впевнений, принаймі його в СУМі немає.

Наскільки я зрозумів, то "bunnyhopping" - це спосіб за допомогою якою гравець розганяє свого персонажа. Тобто він скаче і його швикість збільшується. Мені здається, що ще коли я тільки пішов в школу вийшла така гра Quake 3 і там цей прийом досить часто використовували (якщо комусь цікаво, то можна подивитися відео на Ютубі, щоб краще розуміти про що йдеться). Тому я вирішив пошукати на різних геймерських порталах інформацію про цей прийом.

На жаль, тут я помилився і мої пошуки нічого не дали. Але я згадав, що тоді ж була популярна гра CS 1.6, і як тільки я зайшов на Вікіпедію, то в розділі "Додаткові типи карт" знайшов:

bh, bhop — Bunny Hopping (Кролячі стрибання). Карти для тренування стрибків.

І так, слово "стрибання" справді є в СУМі.

А ще ви знали, що є такий велосипедний трюк, який називається "БанніХоп" або "Заячий стрибок"? Він також походить від англійського "bunnyhop".

3
  • 1
    От і я його не знайшов, проте мені здається, що таке слово має бути, оскільки є дієслово.
    – improbable
    Jun 15, 2019 at 13:10
  • @improbable, А чим вам не підходить варіант "Кролячі стрибання"? Jun 17, 2019 at 20:42
  • 1
    Спільнота не користується таким терміном. Воно не інтуїтивне і погано передає сутність слова-процесу. Більшість далеко не відразу зрозуміє, що воно означає.
    – improbable
    Jun 20, 2019 at 13:25

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge you have read our privacy policy.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.