5

На сайті Мова - ДНК нації є цікава каринка

enter image description here

В ЗМІ також часто вживають саме слово "руханка" для означення виконання фізичних вправ, замість звичного слова "зарядка".

Проте в СУМ слова "руханка" немає, а є лише "зарядка"

1. Фізичні вправи, які виконуються з метою оздоровлення організму

Слово "руханка" є в таких словниках Орфографічний словник української мови, Словар українського сленгу, ВТССУМ, Лексикон львівський

Якому слово варто надти перевагу вживання в офіційному мовлені?

1
  • 2
    Відео на каналі "Твоя підпільна гуманітарка" із посиланням на це питання :) youtu.be/DOfBps2uLrA
    – Artemix
    Jan 3, 2022 at 20:58

1 Answer 1

3

Заперечую. В СУМ-20 вже цілком можливо, що є або буде слово руханка:

РУ́ХАНКА

Гімнастика, фізичні вправи.

Приклади:

То Наталка прала на річці. Запнута кулинкою, орудувала на сонці над водою, як вправний спортсмен на вранішній руханці. (І. Багряний)

“Як я маю зайвий час, читаю радо, графине”. “І добре робите, мій пане, сказав доктор. – Філософія – це гімнастика мозку, руханка, як тепер говорять. (Б. Лепкий)

Так само у корпусі знаходимо 502 результати на слово руханка, його використовують Вільде, Самчук, Рубчак, Тарнавський, Москалець, Дереш й інші.

До того ж, у "зарядки" значення "фізичні вправи" — друге, а в "руханки" — перше.

Можете використовувати те слово, яке вам більше до вподоби. Я особисто віддаю перевагу саме руханці.

В офіційному мовленні варто використовувати "зарядка", аж доки не пересвідчимось, що в СУМ-20 слово "руханка" вже нормативне.

1
  • 3
    Відео на каналі "Твоя підпільна гуманітарка" із посиланням на це питання :) youtu.be/DOfBps2uLrA
    – Artemix
    Jan 3, 2022 at 20:57

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge that you have read and understand our privacy policy and code of conduct.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.