Як правильно говорити та писати без нежиті чи без нежитю.
без нежитю Приблизна кількість результатів: 2 140 000
без нежиті Приблизна кількість результатів: 2 160 000
Ukrainian Language Stack Exchange is a question and answer site for linguists, teachers and students of the Ukrainian language. It only takes a minute to sign up.
Sign up to join this communityЯк правильно говорити та писати без нежиті чи без нежитю.
без нежитю Приблизна кількість результатів: 2 140 000
без нежиті Приблизна кількість результатів: 2 160 000
2015 ~ роздїл 2, § 44. Поділ на відміни
II відміна: а) іменники чол. роду з кінцевим приголосним основи та із закінченням -о в наз. відмінку (переважно назви осіб): бік, велетень, завод, край, майстер, товариш; батько, Дніпро, Петро; татуньо;
III відміна: іменники жін. роду з кінцевим приголосним основи: вість, любов, міць, річ, розкіш, сіль, тінь, а також слово мати, в якому при відмінюванні з’являється суфікс -ер-.
Прийменник без вимагає родового відмінку: без к/чого.
Зараз нежить позначають як чоловічого роду:
СУМ 11
НЕ́ЖИТЬ, ю, чол. Запалення слизової оболонки носа, що супроводжується слизисто-гнійними виділеннями, іноді чханням. Проценко нажив страшенний нежить і цілими днями не виходив з хати (Панас Мирний, III, 1954, 254); — Я боюсь нежитю. — з грайливою лукавинкою в очах відповіла Віра (Микола Руденко, Вітер.., 1958, 197).
Тому належить до 2 відміни з відомим противостоянєм між [~ь] -а та -у, без всякого -і та з лоґічним кінцєм -у.
Тому правильно: без нежитю.
Але не лякайте ся, коли зустріли без нежиті ві старих писах.
Бо там слово жіночого роду (що лоґічніше особисто для мене).
Грінченко
Нежить, -ті, ж. = нежид. Після кішка як нап'єшся, — буде нежить. Мнж. 154. Напала мене нежить. Лебедин. у.
Тому і належить третьої відміни.
І відмінювало ся так:
2015 ~ роздїл 2, III відміна §61. Однина
- У родовому та давальному відмінках однини іменники третьої відміни мають закінчення -і: вісті, галузі, любові, моці, ночі, осі, подорожі, сталі, тіні, фальші.
Тому без нежиті. Наприклад, таке саме правило для подібних слів було і для 1928