6

Як правильно говорити та писати без нежиті чи без нежитю.

Словник відмінків

enter image description here

Google

без нежитю Приблизна кількість результатів: 2 140 000
без нежиті Приблизна кількість результатів: 2 160 000

2
  • 1
    Прибрав трекінгову інформацію із запиту. Також зробив точний пошук у лапках, бо Ґуґл може несанкціоновано вважати дві форми слова синонімами і, відповідно, змішувати результати Apr 10, 2019 at 7:47
  • @bytebuster дякую Apr 10, 2019 at 9:32

1 Answer 1

3

2015 ~ роздїл 2, § 44. Поділ на відміни

II відміна: а) іменники чол. роду з кінцевим приголосним основи та із закінченням в наз. відмінку (переважно назви осіб): бік, велетень, завод, край, майстер, товариш; батько, Дніпро, Петро; татуньо;

III відміна: іменники жін. роду з кінцевим приголосним основи: вість, любов, міць, річ, розкіш, сіль, тінь, а також слово мати, в якому при відмінюванні з’являється суфікс -ер-.

Прийменник без вимагає родового відмінку: без к/чого.

Зараз нежить позначають як чоловічого роду:

СУМ 11

НЕ́ЖИТЬ, ю, чол. Запалення слизової оболонки носа, що супроводжується слизисто-гнійними виділеннями, іноді чханням. Проценко нажив страшенний нежить і цілими днями не виходив з хати (Панас Мирний, III, 1954, 254); — Я боюсь нежитю. — з грайливою лукавинкою в очах відповіла Віра (Микола Руденко, Вітер.., 1958, 197).

Тому належить до 2 відміни з відомим противостоянєм між [~ь] та , без всякого та з лоґічним кінцєм .

Тому правильно: без нежитю.

Але не лякайте ся, коли зустріли без нежиті ві старих писах.

Бо там слово жіночого роду (що лоґічніше особисто для мене).

Грінченко

Нежить, -ті, ж. = нежид. Після кішка як нап'єшся, — буде нежить. Мнж. 154. Напала мене нежить. Лебедин. у.

Тому і належить третьої відміни.

І відмінювало ся так:

2015 ~ роздїл 2, III відміна §61. Однина

1. У родовому та давальному відмінках однини іменники третьої відміни мають закінчення : вісті, галузі, любові, моці, ночі, осі, подорожі, сталі, тіні, фальші.

Тому без нежиті. Наприклад, таке саме правило для подібних слів було і для 1928

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge that you have read and understand our privacy policy and code of conduct.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.