4

СУМ-11

Сніговий 1. Прикм. до сніг. / Зробл. із снігу або в снігу. 2. Вкритий снігом.

Сніжний 1. Прикм. до сніг. // Зробл. із снігу або в снігу. 2. Вкритий снігом.

В Словнику синонімів ці слова подаються, як синоніми.

Літературне слововживання

Сніговий. 1. Прикм. (переважно як відносний) від сніг; який утворився зі снігу, зроблений зі снігу; який несе сніг; вкритий снігами; схожий на сніг тощо. Вж. зі сл.: межа, гора, гірка, вода, намет, стіна, баба, зима, пороша, буря, буран, колір, людина, плуг. 2. Як складова частина ботанічних і зоологічних назв. Вж. зі сл.: кальвіль, подорожник, плісень, барс, чайка.

Сніжний. Прикм. (переважно як якісний) від сніг; який несе сніг, укритий снігами, схожий на сніг тощо. Вж. зі сл.: зима, вітер, курява, рівнина, поле, полотно.

Така ж є інформація на сайті Мова -ДНК нації

Який прикметник потрібно використати до іменника "покрив" (1. Верхній шар, який покриває що-небудь.(СУМ-11)

Стаття в Вікіпедії остаточно мене запутала, назва "сніговий покрив", а визнаження "сніжний покрив".

2 Answers 2

4

Зверніть увагу - у тому ж Словнику синонімів коло слова сніжний пише "рідше". Бо й справді, якщо навіть в Інтернеті шукати "сніжний покрив", то пошукові системи перш за все видають сторінки із де йдеться про "сніговий покрив". Хоч, ми можемо зустріти словосполучення "сніжний покрив", наприклад, в книжці з географії. Також зустрічаємо його в різних статтях на Вікіпедії - про кріосферу (в розділі "кріогенні утворення"), про лавину тощо.

А ось документ, який називається "МОНІТОРИНГ СНІГОВОГО ПОКРИВУ В РАЙОНІ ЧОРНОГІРСЬКОГО ХРЕБТА СХІДНИХ КАРПАТ ЯК КРИТЕРІЙ ТЕХНОГЕННОЇ БЕЗПЕКИ РЕГІОНУ". Тобто бачимо, що вживаються як одне так і інше словосполучення.

Але, мені ще також вдалося знайти інформацію, яка розділяє ці два слова. Г. X. ЩЕРБАТЮК в статті "СНІЖНИЙ І СНІГОВИЙ" пише:

...за прикметником сніжний закріплюється значення «багатий на сніг, подібний до снігу (як сніг)», а сніговий набуває значення «зроблений із снігу».

І на сайті Словопедія (Літературне вживання):

Сніговий. 1. Прикм. (переважно як відносний) від сніг; який утворився зі снігу, зроблений зі снігу; який несе сніг; вкритий снігами; схожий на сніг тощо. Вж. зі сл.: межа, гора, гірка, вода, намет, стіна, баба, зима, пороша, буря, буран, колір, людина, плуг. 2. Як складова частина ботанічних і зоологічних назв. Вж. зі сл.: кальвіль, подорожник, плісень, барс, чайка.

Сніжний. Прикм. (переважно як якісний) від сніг; який несе сніг, укритий снігами, схожий на сніг тощо. Вж. зі сл.: зима, вітер, курява, рівнина, поле, полотно.

Гадаю, що покрив все ж зроблений зі снігу, а тому правильніше буде сказати "сніговий покрив".

2
  • @MariiaMatskevych, там, де я цитую інформацію із Словопедії я хотів виділити саме те, що сніговий він переважно вживається як відносний, а сніжний як якісний (як на мене це також має значення при розгляді цього питання). А от те, що ви посилалися на МОВА ДНК Націїї я, чесно кажучи, не помітив, тому якщо вважаєте за потрібне, я можу забрати цю частину із відповідді. Jan 8, 2019 at 16:00
  • Виправив, дякую, що помітили і повідомили мене. Jan 8, 2019 at 16:09
2

Сніговий покрив -це науковий термін і його вживання знаходимо у Словнику термінів, в енциклопедії, у статті "ХАРАКТЕРИСТИКА СНІГОВОГО ПОКРОВУ СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ СПОСТЕРЕЖЕНЬ 2005-2017 РОКІВ" А.О. Корнус, І.O. Лисенко.

Сніжний покрив ми ж не знаходимо у словниках або в іншій науковій літературі.

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge that you have read and understand our privacy policy and code of conduct.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.