6

Serendipity (англ.) - випадок, коли людина випадково знаходить цікаву або цінну річ (переклад мій).

Також додам ще приклад вживання із Кембріджського словника:

One can go round making pleasant discoveries, which is surely the correct description of serendipity.

Чи є якесь українське слово, яким можна перекласти "Serendipity"? Гугл пропонує випадковість, але в СУМі у цього слова немає потрібного значення (це просто якась непередбачуванна подія, слово "випадковість" не означає, що щось було знайдено) та "інтуїтивна прозорливість" (і хоч слово "прозорливість" є в СУМі, але воно означає "здатність передбачати на перед те, що має статися" - тому я також не бачу ніякого зв'язку із словом "Serendipity").

Словник Мета також пропонує варіант "інтуїтивна прозорливість". Глосб пропонує:

Провидіння - це також радше передбачення, а не випадкова щаслива знахідка

Осяяння - освідомлення.

Я припускаю, що, можливо, слово "удача" буде хорошим відповідником, однак я не впевненний.

1 Answer 1

7

Слово serendipity походить від перської легенди про трьох принців з Серендипу (де Серендип — це назва острова Шрі-Ланка, також відомого як Цейлон, на класичній перській) і може означати, наскільки я можу судити з Англійського Вікісловника, три різні речі:

1. Неочікуване, непередбачене та/або несподіване, але щасливе відкриття та/або отримання досвіду, що відбувається випадково.
  2. Сукупність подій, які не є корисними кожна окремо, але, коли трапляються разом, дають хороший або навіть чудовий результат.
  3. (рідко) Те саме, що luck (щасливий випадок, удача, талан).

У випадках, коли потрібно точно зберегти конотацію оригіналу, іноді застосовують слово серенди́пність, зокрема, наприклад:

Якщо ж є бажання перекласти хоч, можливо, частково з утратою точності, але без кальок, то можна спробувати якось так:

• коли мова про окремий випадок:

• неочікувана/неждана/ненавмисна(/непередбачувана) вдала знахідка/відкриття/винахід;
    • щасливий збіг;
    • удача;
  • коли мова про рису людини:

• інтуїтивна прозорливість;
    • раптова кмітливість.

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge that you have read and understand our privacy policy and code of conduct.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.