7

Цікавить чи можна "сидіти в Інтернеті"? Досить часто можна почути даний вислів, але чи є він правильний? Ось є приклад із статті "Як безпечно сидіти в Інтернеті":

Зараз я дам вам кілька порад, як можна безпечно сидіти в інтернеті.

Однак, стаття із Інтернету не може бути надійним джерелом. Якщо подивитися значення слова "сидіти" в СУМі, то можна побачити, що там немає потрібного визначення.

Хоча там є таке визначення:

Перебувати де-небудь; проводити час десь, у когось

Однак, якщо подивитися приклади, то можна побачити, що всі вони про якісь конкретні, реальні місця - дім, окопи, у розвідників тощо (там нема таких приклад, накшталт "сидіти в грі", "сидіти в телефоні" тощо). Тому я не впевнений чи можна сказати "сидіти в Інтернеті". Можливо краще казати "користуватися Інтернетом"?

Чи все ж таки можна написати "сидіти в Інтернеті", наприклад, у творі ЗНО і не переживати, що це буде помилка.

3
  • Інтернет - це глобальна мережа і фізично ти не можеш "сидіти" в ній. Я б сказав "як безпечно використувавати інтернет" або "як безпечно користуватися інтернетом"
    – Andrew
    Commented Dec 12, 2018 at 22:17
  • 1
    Є ж сидіти на дієті, на наркотиках, тощо. Не обов'язково саме фізично сідати на щось. Commented Dec 13, 2018 at 7:17
  • 2
    Можна сидіти в буцегарні або відбувати термін в тюрмі, залежить що вам краще звучить. Так само можна активно займатися веб-серфінгом через браузер, замість того щоб тупо просидіти час Інтернеті. Commented Mar 11, 2021 at 3:50

4 Answers 4

2

"Сидіти в інтернеті" - це фразеологізм.

Фразеологізм — семантично пов'язане сполучення слів, яке, на відміну від подібних до нього за формою синтаксичних структур (висловів або речень), не виникає в процесі мовлення відповідно до загальних граматичних і значеннєвих закономірностей поєднання лексем, а відтворюється у вигляді усталеної, неподільної, цілісної конструкції. Ще його називають «Крилатим висловом».

Що означає сидіти за комп'ютером в оглядачі павутини. Хоча навряд потрібне пояснення значення. Швидше тут невідомо було до чого віднести.

1
  • 1
    "Грати на нервах" — теж фразеологізм, але той же СУМ таке значення реєструє.
    – Physmatik
    Commented Dec 8, 2021 at 15:25
2

Словники не задають стандарт мови, а відображають її використання. Якщо всі носії використовують вислів "сидіти в інтернеті", а ваш словник такого значення не вказує, то це недопрацювання словника.

2
  • Так відповіді на питання немає. Цей questions поганий. Тепер я хоч розумію, чому він такий в'ялий і вимирає. Мені набридло витрачати тут час. Помирайте далі. Commented Dec 17, 2021 at 9:12
  • @AndriyIvanchenko, може, Ви маєте ідеї, як змінити ситуацію на краще?
    – Sasha
    Commented Jan 1, 2022 at 7:52
1

"Сидіти в інтернеті" - загальноприйнятий вираз. Не завжди слова використовуються у прямому розумінні. Тут фразеологізм, який з'явився нещодавно (з появою інтернету), ось ви й плутаєтесь

1

Приклади вживання в сучасній літературі:

• «Мабуть, таким способом хоче випросити собі дозвіл довго сидіти в інтернеті» (Ірина Потаніна, «Білявки мого чоловіка», 2006, Київ, «Гамазин»).
  • «Вони робили свої справи: хто сидів в Інтернеті, хто пив чай або каву, хто гортав довідники», «Ти наспівував якусь пісню, коли сидів в Інтернеті, схоже, що ти співав італійською» (Євген Положій, «Дядечко на ім’я Бог», 2008, Харків, «Фоліо»).
  • «В такі миті він гарячково дзвонив комусь по телефону, через десятих знайомих надсилав запити до довідкових служб, годинами сидів в інтернеті і шукав, шукав!» (Наталя Тисовська, «Останній шаман», 2008).
  • «Знаю чоловіків, які годинами сидять в інтернеті, торгуючи акціями» (Джон Елдредж (переклад — Олена Фешовець), «Дике серце. Таємниця чоловічої душі», 2009, Львів, «Свічадо»).
  • «Годинами сидить в інтернеті», «— Сидить в інтернеті», «Сиджу в інтернеті» (Ліна Костенко, «Записки українського самашедшого», 2010).
  • «Сиджу в Інтернеті, ходжу по бібліотеках, музеях, іноді йду на Дніпро» (Ярослав Трінчук, «Анахорет», 2012).
  • «Він йде звідси, хоч міг би ще годину-дві читати або дивитися телевізор, сидіти в Інтернеті чи слухати свою улюблену музику», «Олег сидів в Інтернеті, поруч з ноутбуком стояла брудна тарілка із засохлою калюжкою кетчупу» (Галина Вдовиченко, «Купальниця», 2012, Харків, «Клуб Сімейного Дозвілля»).
  • «От усі тепер говорять про те, що молодь не цікавиться літературою, мистецтвом, знай собі їсть гамбургери або чіпси, п'є пиво чи кока-колу та цілими днями й ночами сидить в Інтернеті» (Лариса Денисенко, «Нова стара баба (збірка)», 2012, Харків, «Клуб Сімейного Дозвілля»).
  • «Перед цим Віка якийсь час сиділа в Інтернеті й щось писала» (Руслан Горовий, «Казки на ніч», 2015 (видано 2016), Харків, «Клуб Сімейного Дозвілля»).
  • «Ви проводите час зі своїми дітьми, поки дивитесь телевізор, сидите в Інтернеті на планшеті або думаєте про проблеми на роботі» (Ден Вальдшмідт (переклад — Карина Меньшикова), «Вийди за межі. Забудь про успіх — стань видатним!», 2015, Харків, «Клуб Сімейного Дозвілля»).
  • «У мене і на роботі, й удома досить часу, щоб сидіти в інтернеті, і я не тупа, повірте» (Олексій Волков, «Вовчий місяць», 2016, Київ, «Нора-Друк»).
  • «Уляна годинами сиділа в інтернеті, розшукуючи крихти інформації, але окрім стандартних повідомлень новинних агенцій нічого не знаходилося» (Брати Капранови, «Забудь-річка», 2016, Київ, «Нора-Друк»).
  • «По-перше, звідки що взялося? — адже ще навесні 2013-го ми всі вважали, що українці не вийдуть на Майдан, бо розчаровані, бо їх надурять, бо революції роблять романтики, а використовують негідники, бо всі тільки сидять в Інтернеті…» (Брати Капранови, «Майдан. Таємні файли», 2017, Київ, «Зелений пес»).
  • «І щоб менше сиділа в інтернеті, інстаграмі та фейсбуці» (Ольга Купріян, «Щоденник Лоли», 2018, Київ, «Книголав»).
  • «Погано вчимося, погано вдягаємося, забагато сидимо в Інтернеті» (Максим Кідрук, «Доки світло не згасне назавжди», 2019, Харків, «Клуб Сімейного Дозвілля»).
  • «В які вона ще спить, працює — не весь час сидить в інтернеті чи біля телевізора» (Оксана Мороз, «Боротьба за правду. Як мій дядько переміг брехню», 2020, Київ, «Yakaboo Publishing»).

Ці 16 творів 15 авторів — це, звісно, не надто багато, щоб стверджувати, що фразеологізм дійсно сформувався (NB: це всі літературні трапляння, що я знайшов у ГРАК-14.) Але, з іншого боку, СУМ-11 вийшов у 1970-х роках, тому не можна сподіватися побачити в ньому згадки про інтернет.

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge you have read our privacy policy.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.