1

Маю таке речення: "В цій статті я поділюся з вами своїм досвідом зміни професії, та що підштовхнуло мене зробити цей крок."

Чи вірно воно побудовано? Які можливі зміни необхідні?

1
  • 1
    Ласкаво просимо до сайту Ukrainian Language.SE! Запитання, які не демонструють спроби автора самостійно відповісти на нього, змушують інших «вгадувати», чого саме хоче автор, і тому заважають надавати точні відповіді. Будь ласка, перегляньте сторінки tour, How to Ask а також «Якими мають бути гарні запитання і відповіді». Щоб виправити запитання, натисніть edit у лівому нижньому куті під запитанням. Ще раз, ласкаво просимо і дякуємо, що приєдналися до спільноти!
    – P. Vowk
    Oct 24, 2018 at 10:25

1 Answer 1

3

Думаю, що краще сказати так:

В цій статті я поділюся з вами своїм досвідом зміни професії та тим, що підштовхнуло мене зробити цей крок.

Ми кажемо зазвичай "ділитися чим?" - "тим, що..." або використовуємо іменнік ("ділитися досвідом"). Інший приклад:

Чим ти з ним поділився? - ("що в мене було" - неправильно) Тим, що в мене було.

2
  • Додам (хоча це чисто інтуїтивно), що такі вказівні займенники часто опускають: «зроблю, що можу» («зроблю те, що можу»), «скажу, що знаю» («скажу те, що знаю») і т.ін. Але опускають їх частіше в тому випадку, коли дієслово перехідне, тобто вимагає знахідного відмінка: «зроблю (що?)», «скажу (що?)» і т.ін. Тут же дієслово неперехідне, вимагає орудного відмінка — «ділитися (чим?)». Тому «розповім те, що мене підштовхнуло» і «розповім, що мене підштовхнуло», але, здається, лише «поділюся тим, що мене підштовхнуло».
    – Sasha
    Oct 24, 2018 at 9:39
  • @Sasha саме так.
    – Enguroo
    Oct 24, 2018 at 11:30

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge that you have read and understand our privacy policy and code of conduct.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.