Який може бути відповідник до слова "блокбастер"?
Блокбастер а, ч. Високобюджетний художній фільм.
Хоча це слово вже присутнє в СУМ-20, але воно іншомовне (англ. blockbuster). Чи існує нормативний український відповідник?
Який може бути відповідник до слова "блокбастер"?
Блокбастер а, ч. Високобюджетний художній фільм.
Хоча це слово вже присутнє в СУМ-20, але воно іншомовне (англ. blockbuster). Чи існує нормативний український відповідник?
Термін блокбастер має таке значення:
Блокба́стер (англ. Blockbuster, синонім англ. A movie: кіно категорії «А») — термін щодо дуже успішних, високобюджетних вистав і кінофільмів.
Можемо заглянути на Словотвір, де вибраним відповідником є "Кінобомба", однак особисто я не походжуюся із цим, бо і "кіно", і "бомба" є запозиченими словами. Цікавим є варіант "вражастик" (накшталт "жахастика"), але очевидно, що його ми не знайдемо в жодних словниках, а щоб це слово розповсюдилося потрібно багато часу.
Однак, коли я лише побачив це питання, то одразу ж мені здалося, що "бойовик" є відповідником до "блокбастера". І моїм припущенням знайшлося підтвердження.
Ось завдання до олімпіади з української мови, і як бачимо, відповідником до "блокбастера" там подається саме "бойовик".У цьому блозі також є завдання на підбір відповідників, де "бойовик" підходить до "блокбастера". Більше того, це слово є в СУМі, де воно має таке значення:
Кінофільм, вистава і т. ін., що користується великим успіхом у глядачів.
Отже, ми можемо зробити висновок, що відповідником до слова "блокбастер" є "бойовик".