4

Який може бути відповідник до слова "блокбастер"?

Блокбастер а, ч. Високобюджетний художній фільм.

Хоча це слово вже присутнє в СУМ-20, але воно іншомовне (англ. blockbuster). Чи існує нормативний український відповідник?

0

1 Answer 1

1

Термін блокбастер має таке значення:

Блокба́стер (англ. Blockbuster, синонім англ. A movie: кіно категорії «А») — термін щодо дуже успішних, високобюджетних вистав і кінофільмів.

Можемо заглянути на Словотвір, де вибраним відповідником є "Кінобомба", однак особисто я не походжуюся із цим, бо і "кіно", і "бомба" є запозиченими словами. Цікавим є варіант "вражастик" (накшталт "жахастика"), але очевидно, що його ми не знайдемо в жодних словниках, а щоб це слово розповсюдилося потрібно багато часу.

Однак, коли я лише побачив це питання, то одразу ж мені здалося, що "бойовик" є відповідником до "блокбастера". І моїм припущенням знайшлося підтвердження.

Ось завдання до олімпіади з української мови, і як бачимо, відповідником до "блокбастера" там подається саме "бойовик".У цьому блозі також є завдання на підбір відповідників, де "бойовик" підходить до "блокбастера". Більше того, це слово є в СУМі, де воно має таке значення:

Кінофільм, вистава і т. ін., що користується великим успіхом у глядачів.

Отже, ми можемо зробити висновок, що відповідником до слова "блокбастер" є "бойовик".

5
  • блокбастером може бути драма чи комедія
    – Yola
    Commented Oct 31, 2018 at 7:37
  • 1
    Я б радше зробив висновок, що значення слова блокбастер ще остаточно не встановилося. «Правильне» значення — високобюджетний успішний (?) фільм, але багато хто асоціює це слово з фільмами-бойовиками (екнш-фільмами), а дехто навіть вважає за прийнятне застосовувати це слово за межами кіноіндустрії (роман-блокбастер, гра-блокбастер).
    – Sasha
    Commented Oct 31, 2018 at 8:58
  • Для відповіді брав за основу значення слова "блокбастер" із Вікіпедії та із самого питання, однак згоден, що у багатьох це слово асоціюється із екшн-фільмами і гадаю, що і в цьому випадку слово "бойовик" буде непоганим відповідником. Commented Oct 31, 2018 at 9:53
  • 1
    В вікіпедії немає нічого про бойовики.
    – Yola
    Commented Oct 31, 2018 at 13:45
  • Я про визначення слова "блокбастер", яке подається в Вікіпедії. Commented Nov 1, 2018 at 17:48

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge you have read our privacy policy.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.