8

OnlineCorrector пропонує

Для урізноманітнення мовлення замініть іменник вішалка на кращий варіант: вішак.

Типово - "Веселка на вішалці — мода, одяг, гардероб, колір."

Вдаліше - "Веселка на вішаку — мода, одяг, гардероб, колір."

В СУМ-20

Вішак а́, ч., розм. Те саме, що ві́шалка 1, 3.

Вішалка и, ж. 1. Поличка або стояк із кілочками чи гачками, а також окремий гачок для вішання одягу, капелюхів і т. ін. 2. розм. Гардероб, роздягальня. 3. Плічка для вішання одягу.

Дійсно варто замінювати слово "вішалка" на "вішак", адже в СУМ-20 "вішак" з позначкою розмовне?

1
  • На мою думку вішалка - більш розповсюджене, хоча б тому, що вішак чую взагалі перший раз. Можливо його використовують в окремих регіонах України?
    – Alex Sodin
    Oct 15, 2018 at 10:03

1 Answer 1

1

По-перше, варто звернути на текст на сайті Онлайн Корректора:

Для урізноманітнення мовлення замініть іменник вішалка на кращий варіант: вішак.

Я виділив два слова. "Урізноманітнення" - погоджуюся, але от із "кращим варіантом" - ні. Шукаючи інформацію в Інтернеті я набагато частіше натикався на слово "вішалка", а не "вішак". Крім того ж інформація із СУМу, а також із сайту Словник.ua (де біля слова "вішак" стоїть позначка "рідко"), вказує на те, що кращим варіантом буде саме "вішалка", а не вішак".

Також додам, що це слова-синоніми. Окрім зазначеного мною вище джерела на це вказують також і Вікіпедія (де також є слово плічка і тремпель, які також можна використати для "урізноманітнення" нашого мовлення), і Словник синонімів (знову ж біля слова "вішак" стоїть позначка рідко).

Отож, не зрозуміло, чому на даному сайті пише, що "вішак" - це "кращий варіант" (бо швидше навпаки), можливо це помилка і добре, що вам вдалося це помітити. Однак, гадаю, що якби ви використали слово "вішак" замість "вішалка" чи навпаки, то все ж великої біди не трапилося, бо у нашій мові можна спокійно вживати як одне, так і друге слово.

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge you have read our privacy policy.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.