Чому суфікс юва випадає якщо перетворити слово хвилювати на активний дієприкметнік теперішнього часу хвилюючий?
-
3Ласкаво просимо до сайту Ukrainian Language.SE! Запитання, які не демонструють спроби автора самостійно відповісти на нього, змушують інших «вгадувати», чого саме хоче автор, і тому заважають надавати точні відповіді. Будь ласка, перегляньте сторінки tour, How to Ask а також «Якими мають бути гарні запитання і відповіді». Щоб виправити запитання, натисніть edit у лівому нижньому куті під запитанням. Ще раз, ласкаво просимо і дякуємо, що приєдналися до спільноти! Скажу точніше: уточність, будь ласка, чому вважаєте,– P. Vowk ♦Oct 9, 2018 at 14:56
-
що суфікс юва не має випадати. Поки ставлю мінус. По мірі редаґування посту будемо бачити, що робити з ним.– P. Vowk ♦Oct 9, 2018 at 14:57
-
Мій вчитель української мови казав що не може відповісти на це запитання. Моя ціль це дізнатися чи на це питання взагалі є відповідь.– user10474749Oct 9, 2018 at 14:59
-
1тоді пропоную вам ось що: 1. пошукайте в правописі / загалом в інтернеті правила творення активних дієприкметників. 2. напишіть у запитанні, що ви питали у вчителя, він не зміг дати відповіді, ви пошукали в інтернеті, і знайшли ось таку інформацію. Вичерпної відповіді на ваше запитання та інформація не дає, то ви б хотіли уточнити те й те. Таке запитання буде прийнятним для спільноти.– P. Vowk ♦Oct 9, 2018 at 15:06
-
1редагувати запитання можна через кнопку edit під ним. Ми справді раді вас вітати. Просто ознайомлюємо з правилами спільноти, щоб у подальшому плідніше співпрацювати)– P. Vowk ♦Oct 9, 2018 at 15:07
1 Answer
Я вважаю, що це запитання цілком зрозуміле.
Автор має на увазі, що канонічна форма дієприкметника формується із дієслова заміною суфікса -а(ти)/-я(ти)
на -уч(ий)/-юч(ий)
. Але є дієслова, що мають канонічну форму з суфіксом, який зазвичай позначає протяжність дії -увати/-ювати
(відсутня форма «хвиляти»), і цим самим вводять автора в оману. Власне, це і є відповідь на запитання.
До речі, саме цей фактор використовується лінґвістами, які виступають проти активних дієприкметників в українській мові взагалі.
-
Є хоч одне дієслово, в якому при творенні активного дієприкметника -ва- зберігається?– Sasha ♦Oct 9, 2018 at 15:52
-
@Sasha, якщо запитання до мене, то я не стверджував, що воно зберігається. Менше з тим — «забуваючий». І ще «охрєнєваючий». :-) Oct 9, 2018 at 15:57
-
Вболіваючий, зігріваючий — виходить, є навіть у літературних дієсловах. Знати б тепер, від чого це залежить (чи зберігається -ва-). Якщо чесно, я зовсім не зрозумів ані сенсу запитання, ані сенсу відповіді (але не кажу, що щось не так, може, це я сьогодні не в тямі).– Sasha ♦Oct 9, 2018 at 16:03
-
@Sasha, це нечесно! :-) У запитанні йшлося про
-ува- / -юва-
, а ваші приклади —-іва-
. Тим більше, що існує канонічна, безсуфіксова форма «гріти». Oct 9, 2018 at 16:24 -
«Охрєнєваючий» — теж не -ува-. Забуваючий (помітив це редагування лише зараз), а також недочуваючий/розсуваючий — не певен, що підходять, бо не дуже тямлю, де тут корінь переходить у суфікс.– Sasha ♦Oct 9, 2018 at 16:47