2

Нещодавно почула, як одна жіночка звернулась до своєї доньки на ім'я Лерия (рос). Спочатку подумала, що це похідне від Лера, Валерия.

Почала шукати в мережі. Виявилось, що в російській мові існує ім'я Лерия. Чи є відповідник українською?

3
  • 3
    А де Ви знайшли, що в російській мові існує такє ім'я?
    – Sasha
    Commented Sep 5, 2018 at 15:05
  • 1
    Відповідник у якому сенсі: ім'я, яке звучить схоже, чи ім'я, яке означає те саме (перекладається з мови-оригіналу так само), чи як?
    – Sasha
    Commented Sep 5, 2018 at 15:06
  • ставлю мінус, додайте джерела, будь ласка, поки що незрозуміло, де ви шукали і де знайшли інформацію.
    – P. Vowk
    Commented Sep 16, 2018 at 16:11

2 Answers 2

4

Заглянемо в Словник власних імен та подивимося на ім'я Валерія (я також наткнувся на це джерело, де пише, що ім'я Лерія походить від Валерія), але як бачимо, такого скорочення як Лерія там немає.

Однак, мені вдалося знайти українців із такими іменами - Лерія Кот (хоч варто зазначити, що її справжнє ім'я Олена) та Лерій Леонідович Макаренко (ось його книга).

Тобто таке ім'я як Лерія справді існує і, напевно, воно таки походить від імені Валерія (і утворилося так само як скорочення Лера, просто було упущенно частину "ва-" і більше не було зроблено ніяких змін).

3

У словниках імен чи власних назв імені Лерія, на жаль, не знайшла. Однак на сайті zogo.info знайшла як скорочення від "Валерія":

Коротка форма імені Валерія. Валера, Лера, Леруня, Леруся, Леруха, Леруша, Лека, Валя, Валюня, Валюся, Валюха, Валюша, Валечка, Вака, Вава, Лерія, Вале.

Трішки й моїх думок:

Також ще може бути й інший варіант, який "на слух" звучить майже однаково: Лейрія.

Лейрі́я — муніципалітет і місто в Португалії, в окрузі Лейрія.

Цілком можлива й така аналогія, адже є, наприклад, ім"я Володимир і місто Володимир (Росія), Володимир-Волинський (Україна); ім"я Ярослав, і місто Ярослав (Польща) та ін.

Правда, інформація дещо сумнівна.

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge you have read our privacy policy.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.