8

Чи вживаються слова з апострофом в україномовних кросвордах? Якщо так, то чи займає апостроф окрему клітинку?

2 Answers 2

5

Коментар користувача Дмитро в темі «Як бути з апострофом у кросворді?» на форумі СЛОВНИКа.ua:

Кросворди складаються за тими самими правилами, що й словники. Тому брати до уваги апостроф не слід. Не знаю, чи є щодо цього якісь спеціальні правила, але це давня традиція української преси (принаймні тої, яку я передплачував колись). Сучасних видань з українськими кросвордами не так-то й багато. Але газети "Молодь України" та "Україна молода" додержують словникового принципу.

Оскільки «складаються за тими самими правилами, що й словники» можна зрозуміти по-різному, поясню, як я це розумію. При сортуванні слів у словниках апостроф не інтерпретується як окрема літера, що має фіксоване місце в абетці (перед А, після Я чи ще десь), а просто ігнорується. Приклад зі «Словників України on-line» від УМІФ:
в'юрок
<…>
вюртемберзький
<…>
в'ючак
(як бачимо, вю- йде впереміш із в'ю-, а точний порядок визначається рештою слова: -рок, -ртемберзький, -чак).

Хоча Дмитро не навів конретних прикладів кросвордів, де на апостроф не виділялась би клітина, але мені така позиція здається логічною.

Припускаю, що така сама ситуація з дефісом. Також припускаю, що укладачі кросвордів можуть уникати слів з апострофом і дефісом, щоб у читача не виникало зайвих проблем. Або іноді можуть, навпаки, давати підказку читачу в таких випадках, якось так (це моє припущення, це не з реального кросворду):

+---+---+---+---+
|   |ʼ  |   |   |
+---+---+---+---+

+---+---+---+---+
| М |ʼЯ | С | О |
+---+---+---+---+

+---+---+---+---+---+---+---+---+---+
|   |   |   |  -|   |   |   |   |   |

| Ф | О | Р | С-| М | А | Ж | О | Р |
2
  • 1
    Приклад проблеми (переважно на межі словотвору): з’ява (зйава), але зява (зьава в риби) Commented Sep 29, 2020 at 2:00
  • 1
    @stegetsj, так, згоден. Але ж кросворд і не мусить вимагати повної однозначності, це річ для розваги, він може бути поблажливим («хоч якось вписав — і добре»).
    – Sasha
    Commented Sep 29, 2020 at 5:38
0

Не знаю щодо вживання у кросвордах. Але, на мою думку, логічним є використання для апострофа окремої клітинки.

Поясню свою думку.

Апостроф - це графічний знак, що не позначає звука. Але він впливає на вимову слова. Наприклад, зявитися і з'явитися. Коли читатиме українець ці два слова за правилами, то вимова буде різною. А отже присутність цього знака є важливою.

Х.З.У., що вимова слова зявитися без апострофа є незвичною.

4
  • 4
    Чи можете навести якісь приклади кросвордів, де є слово з апострофом? І що означає Х.З.У.? Commented Aug 19, 2018 at 10:59
  • 1
    Х.З.У. - хочу звернути увагу.
    – user1677
    Commented Aug 20, 2018 at 11:18
  • Вибачте, приклад навести не можу.
    – user1677
    Commented Aug 20, 2018 at 11:19
  • На початку повідомлення написав: "Не знаю щодо вживання у кросвордах.".
    – user1677
    Commented Aug 20, 2018 at 11:19

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge you have read our privacy policy.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.