Чи вживаються слова з апострофом в україномовних кросвордах? Якщо так, то чи займає апостроф окрему клітинку?
2 Answers
Коментар користувача Дмитро в темі «Як бути з апострофом у кросворді?» на форумі СЛОВНИКа.ua:
Кросворди складаються за тими самими правилами, що й словники. Тому брати до уваги апостроф не слід. Не знаю, чи є щодо цього якісь спеціальні правила, але це давня традиція української преси (принаймні тої, яку я передплачував колись). Сучасних видань з українськими кросвордами не так-то й багато. Але газети "Молодь України" та "Україна молода" додержують словникового принципу.
Оскільки «складаються за тими самими правилами, що й словники» можна зрозуміти по-різному, поясню, як я це розумію. При сортуванні слів у словниках апостроф не інтерпретується як окрема літера, що має фіксоване місце в абетці (перед А, після Я чи ще десь), а просто ігнорується. Приклад зі «Словників України on-line» від УМІФ:
в'юрок
<…>
вюртемберзький
<…>
в'ючак
(як бачимо, вю- йде впереміш із в'ю-, а точний порядок визначається рештою слова: -рок, -ртемберзький, -чак).
Хоча Дмитро не навів конретних прикладів кросвордів, де на апостроф не виділялась би клітина, але мені така позиція здається логічною.
Припускаю, що така сама ситуація з дефісом. Також припускаю, що укладачі кросвордів можуть уникати слів з апострофом і дефісом, щоб у читача не виникало зайвих проблем. Або іноді можуть, навпаки, давати підказку читачу в таких випадках, якось так (це моє припущення, це не з реального кросворду):
+---+---+---+---+ | |ʼ | | | +---+---+---+---+ +---+---+---+---+ | М |ʼЯ | С | О | +---+---+---+---+ +---+---+---+---+---+---+---+---+---+ | | | | -| | | | | | +---+---+---+---+---+---+---+---+---+ +---+---+---+---+---+---+---+---+---+ | Ф | О | Р | С-| М | А | Ж | О | Р | +---+---+---+---+---+---+---+---+---+
-
1
-
1@stegetsj, так, згоден. Але ж кросворд і не мусить вимагати повної однозначності, це річ для розваги, він може бути поблажливим («хоч якось вписав — і добре»).– Sasha ♦Commented Sep 29, 2020 at 5:38
Не знаю щодо вживання у кросвордах. Але, на мою думку, логічним є використання для апострофа окремої клітинки.
Поясню свою думку.
Апостроф - це графічний знак, що не позначає звука. Але він впливає на вимову слова. Наприклад, зявитися і з'явитися. Коли читатиме українець ці два слова за правилами, то вимова буде різною. А отже присутність цього знака є важливою.
Х.З.У., що вимова слова зявитися без апострофа є незвичною.
-
4Чи можете навести якісь приклади кросвордів, де є слово з апострофом? І що означає Х.З.У.? Commented Aug 19, 2018 at 10:59
-
1Х.З.У. - хочу звернути увагу.– user1677Commented Aug 20, 2018 at 11:18
-
Вибачте, приклад навести не можу.– user1677Commented Aug 20, 2018 at 11:19
-
На початку повідомлення написав: "Не знаю щодо вживання у кросвордах.".– user1677Commented Aug 20, 2018 at 11:19