1

Часто натрапляю на різноманітні оголошення, зокрема і тут в яких написано саме слово "бархат". Думала, що це русизм. На підтвердження подаю Тлумачний словник Ожегова.Однак, як виявилося, у СУМі-11 це слово фіксується:

БА́РХАТ, у, чол. Те саме, що оксамит. Дівчатка чинно розсілися спереду, поспиравшись на бильця, оббиті.. яскравим бірюзовим бархатом (Олександр Ільченко, Серце жде, 1939, 226)

Отже, слово "бархат" - русизм чи таки літературне?

1 Answer 1

1

Літературне.

Оксами́т (давньорус. аксамитъ < дав.-гр. ἑξάμιτον)1, рідше ба́рхат[2] (нім. Barchent)[3] — тканина з натурального шовку або хімічного волокна з густим розрізним ворсом на лицьовому боці. Довжина ворсу — звичайно 1—2 мм.

Вікіпедія

З вікістатті можна дізнатися, що слово походить від німецького Barchent, отже є швидше германізмом. Утім, вважати його запозиченим вже не можна, бо слово засвоєне давно і не сприймається як іншомовне.

1
  • 1
    Московизм не обовʼязково московське слова, може й чужомовне слово. Московська верхівка свого часу говорила німецькою та французькою. Зазвичай поверхньо перевірити можна так: порівняти з иншими словʼянськими мовами — як вони звучать та пишуть ся, бо навіть запозичені слова ріжнять ся. Німецькою, як бачу, взагалї [ˈbaʁçn̩t] ≈ барх[е]нт. Якщо збігає ся лиш з московською, дуже великий ризик, що московизм або вони запозичили в нас. Коли що, саме слово арабського першоджерела, в Західну Европу потрапило через латинь. Слово літературне, але менш вживане за оксамит (навіть за словниками). Jun 30, 2018 at 9:28

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge you have read our privacy policy.