3

Вставлені слова і речення можна виділяти комами, тире, дужками, комою з тире. Який знак використати, залежить від інтонації. Ось, наприклад, правила:

• Якщо вставлене речення вимовляється майже таким самим тоном, як і основне, то воно виділяється з обох боків комами.

Звали нашого діда, як я вже потім довідавсь, Семеном.

• Якщо вставлені слова чи речення вимовляються підвищеним тоном, то вони виділяються з обох боків тире.

В щирім серці, в чесних грудях — вірю, знаю! — квіти є!

• Якщо вставлена конструкція виділяється тире й уводиться в речення на тому місці, де за правилами вживається кома, то така конструкція виділяється з обох боків комами та тире:

Не було ще такого літнього ранку, — хіба вже каміння з неба, — щоб дід Арсен, прозваний Бушлею, всидів дома.

• Найчастіше вставлені слова чи речення вимовляються пониженим тоном. Тоді вони виділяються дужками.

Далеко-далеко (те знають хіба що лелеки) розкидала доля киптарики і сіряки.

Моє питання полягає в наступному:

Якщо я не знаю, яка там має бути інтонація, як варто виділяти ці конструкції, щоб не помилитися? Наприклад, при виконанні письмового завдання. Інтуїтивно?

0

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge that you have read and understand our privacy policy and code of conduct.