3

Фразеологізм є досить складним і його важко зрозуміти, це нам повідомляє сайт Dovidka.

На цьому ж сайті наведені приклади вживання цього вислову

Вона на мене мокрим рядном, що стільки грошей перевів (Борис Грінченко, I, 1963, 480);
Він так на дочку обрушився, як мокрим рядном накрив (Грицько Григоренко, Вибр., 1959, 248);
Килина так і вкрила мокрим рядном Зарубу за те, що на фермах і досі немає усіх машин (Василь Кучер, Трудна любов, 1960, 482);
Батько знов накрив її мокрим рядном.— І де ти в іродового батька волочишся! (І. Нечуй-Левицький);
— Повертайте, хлопці, сьогоднішній виторг! — одразу ж накрив мокрим рядном своїх вірних помічників (М. Стельмах);
Не доведи Боже Галі що лишнє сказати, лишній раз устати, по хаті пройти — так мати і вкриє мокрим рядном (Панас Мирний);

Чи буде доречним назвати цей фразеологізм архаїзмом, адже він використаний лише у літературі ХХ століття?

0

1 Answer 1

3

"адже він використаний лише у литературі ХХ століття?"

Василь Слапчук, "Книга забуття" (2013):

... хрипкий голос капітана Нефьодова владно здійнявся над їхніми головами і знагла упав, наче мокрим рядном накрив.

Володимир Лис, "Камінь посеред саду" (2015):

Одного прекрасного дня він усіх нас накриє мокрим рядном або просто відкриє, що хитрував, отже, був розумнішим за нас.

Юрій Винничук, "Танго смерті" (2012):

пані Конопелька за цей час ледь яйце не знесла, вона напустилася на мене з мокрим рядном і збештала, що я такий пан Ґуздральський *

Отже, ні, використаний цей фразеолоґізм не лише у літературі 20 ст.

До того всього маємо статтю на СУМ-11:

Мокрим рядном на кого — зненацька, несподівано (звичайно приголомшувати лайкою, докором і т. ін.). Іван Петрович до секретаря, а секретар — мокрим рядном на Івана Петровича (Панас Мирний, I, 1954, 156);

І пояснення на досить-таки сучасному сайті Мова - ДНК нації:

Накрити мокрим рядном - вилаяти.

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge you have read our privacy policy.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.