10

Недавно було питання про те, як правильно П.І.Б. чи П.І.П. Це мене наштовхнуло на питання про те, як тоді саму абревіатуру на скорочення прізвища, ім’я та по батькові слід записувати, без крапок і пробілів, з крапками і з пробілами чи лише з крапками?

У Словнику скорочень української мови є без пробілів і крапок;

На сайті Правова консультація є з крапками, але без пробілів;

А тут і з крапками, і з пробілами.

То як правильно записувати у друкованих текстах?

4
  • 2
    Скажу відразу, що з точки зору правопису варіант з крапками без пробілів і варіант з крапками з пробілами нічим не відрізняються (довжина пробілів — то вже нюанси оформлення, а не правопису). Але зазвичай у ретельно оформлених текстах після крапок пробіли ставлять (не ставлять їх часто лише для того, щоб запобігти розриву рядка в цьому місці — але для цього насправді є нерозривний пробіл). А от чи потрібні крапки — то вже питання.
    – Sasha
    Apr 11, 2018 at 20:36
  • Друзі, там у нас є теґ разом-дефіс-окремо, він не дуже вдалий для цього запитання, тому прошу висловитися стосовно того, як краще переробити. Apr 11, 2018 at 20:58
  • а мені подобається! правда, щось не здогадалася відразу, чому посередині пише "дефіс"))) Але от чи саме до цього питання теґ личить, то щось вагаюся...
    – Oksanka S.
    Apr 11, 2018 at 21:32
  • 1
    @ОксанкаСтрус, той тег створено, щоб обʼєднати усі запитання подібного виду. В усіх попередніх запитаннях ішлося про складні іменники чи прислівники, і там як раз питання постає саме так: писати разом або через дефіс або через пробіл. З одного боку, перейменовувати не хочеться (втрачаючи «дефіс»), а з іншого боку, новий тег створювати для пари «разом-окремо» — теж не comme il faut. :) Apr 11, 2018 at 22:51

1 Answer 1

2

Ця абревіатура підпадає під другий пункт § 39 Українського правопису як складноскорочена ініціальна абревіатура, утворена від загального імені. Ця стаття не передбачає написання абревіатур з крапками. До того ж в одному з ваших джерел пишуть "ПІБ" також:

“Кожен громадянин України може змінити власне прізвище, ім’я і по батькові (ПІБ)”

Отже, "ПІБ" правильно писати разом і без крапок.

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge that you have read and understand our privacy policy and code of conduct.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.