5

Обидва слова є запозиченими, це синоніми з одним і тим же значенням "носити гроші" "для грошей". Але чомусь здавалося завжди, що "портмоне" це чоловічий предмет, а "гаманець" - жіночий, і що вони навіть зовні відрізняються...

На просторах інтернету не знайшла авторитетного джерела яке б розвіяло сумніви. Знайшла такий опис цих предметів - але ж я розумію що це просто інтернет магазин.

2 Answers 2

3

У СУМ-20 читаємо:

ГАМАНЕ́ЦЬ, нця́, ч. Зменш. до гама́н.

ГАМА́Н, а́, ч.1. Шкіряна сумочка для грошей. 3. Те саме, що бума́жник.

БУМА́ЖНИК, а, ч., заст. Кишеньковий портфельчик для паперових грошей і документів.

Щодо визначення іншого слова, то стаття є, але без вказування на особливості, що можуть відрізняти "гаманець" від "портмоне".

ПОРТМОНЕ́, невідм., сер. Гаманець для грошей.

У Словопедії читаємо, що:

Портмоне - маленький гаманець.

Щодо "гаманець", то подають те ж визначення, що і СУМ-20.

Однак на сайті Моя освіта знайшла таке пояснення:

Портмоне – невеликий гаманець з кількома відділеннями, призначений і для грошей, і для документів.

Гаманець – плоска маленька сумочка, зазвичай зі шкіри або тканини, яка використовується для носіння та зберігання готівки.

Портмоне бувають як чоловічими, так і жіночими, гаманець – виключно дамський аксесуар.

Гаманець зазвичай має загальну застібку, а портмоне – ні.

Портмоне, в порівнянні з гаманцем, відрізняється строгістю квітів та оздоблення. Портмоне зазвичай шкіряне, гаманець може бути практично з будь-якого матеріалу.

2
  • Наведена стаття з сайту «Моя освіта» — це переклад російської статті з сайту TheDifference.ru.
    – Sasha
    Nov 6, 2018 at 19:42
  • Висновок «гаманець – виключно дамський аксесуар» викликає великі сумніви.
    – Sasha
    Nov 6, 2018 at 19:43
-1

Давайте розглянемо різницю між портмоне та гаманцем на основі деяких джерел. Ось що пише цей вебсайт:

Між портмоне і гаманцем існує деяка різниця. У перших є більше кишень. Але якщо в них немає необхідності, то придбання великого портмоне не виправдовує себе. Красивий і модний чоловічий гаманець, в якому стануть просто акуратно лежатимуть гроші, набагато переважніше.

Тут вже бачемо більше інформації:

Портмоне - Невеликий гаманець з кількома відділеннями, призначений і для грошей, і для документів.

Гаманець - Плоска маленька сумочка, зазвичай зі шкіри або тканини, яка використовується для носіння та зберігання готівки.

Сучасний гаманець - переважно дамський аксесуар. Зазвичай його довжина становить 17-20 см, а ширина - 8-10 см, що дозволяє складати в гаманець купюри, причому навіть найбільшого гідності, в розгорнутому вигляді. Таку річ через її габаритів вельми незручно носити в кишені, а ось в дамській сумочці вона розташовується просто відмінно. Компактне портмоне ж якраз чудово поміщається в кишеню брюк або сорочки, що дуже зручно для чоловіків, які вважають за краще, щоб руки у них були завжди вільні. За розмірами портмоне менше гаманця, тому купюри в ньому зазвичай складаються навпіл: цілком вони просто не поміщаються.

Тобто, виходить, що ви праві - "портмоне" це чоловічий предмет, а "гаманець" - жіночий. Дивимося дальше:

У гаманці зазвичай є і відділення з блискавкою, і потаємні кишеньки, і місця для візиток, дисконтних і кредитних карток. У всіх гаманцях в обов'язковому порядку присутній відділення для дрібниці, а от у портмоне його може і не бути. Причому якщо таке відділення все ж наявне в портмоне, то закриватися воно буде виключно на застібку у вигляді кнопки, а ось в гаманці дрібниця може ховатися як за кнопкою, так і за засувкою. Портмоне - настільки аскетичний аксесуар, що він частенько обходиться і без загальної застібки. А ось у гаманця зовні, як правило, є або хлястик з липучкою, або застібка-кнопка.

Портмоне, в порівнянні з гаманцем, відрізняється строгістю кольорів та оздоблення.

Портмоне зазвичай шкіряне, гаманець може бути практично з будь-якого матеріалу.

На рахунок того, який же з цих аксесуарів чоловічий, а який жіночий. Наскільки я зрозумів портмоне для чоловіків, а гаманці для жінок. Однак, завжди є виключення - все ж таки існують чоловічі гаманці та жіночі портмоне:

Всі звикли вважати портмоне суто чоловічим аксесуаром, проте виробники даних товарів розробили витончені портмоне для жінок. Вони відрізняються яскравістю, декором, формою.

Різниця також і полягає в тому, що гаманець призначений і для зберігання монет, а от портмане лише для паперових грошей (в основному!):

Гаманець ще з початку своєї появи, призначався для зберігання металевих монет, тому це є його відмінністю до нашого часу. Що стосується портмоне, то його використовують в основному для зберігання паперових грошей, має місце для візитівок, чеків, банківських карт, посвідчення водія.

Отож, як бачимо, все ж таки є суттєва різниця між гаманцем і портмоне.

2
  • 1
    Друге Ваше посилання (yakszrobiti.ru) є таким самим рерайтом російської статті на TheDifference.ru, як і останнє посилання (moyaosvita.com.ua) з відповіді Oksanka S.
    – Sasha
    Nov 6, 2018 at 19:49
  • 1
    Перше ж Ваше посилання заперечує те, що гаманці є лише жіночими: «Як вибрати модні чоловічі гаманці? <…> І тому модні чоловічі гаманці сьогодні не менш популярні, ніж жіночі» (і зображення речі, яка згідно з описом не є портмоне через великі розміри й наявність застібки, але виглядає чоловічою).
    – Sasha
    Nov 6, 2018 at 19:51

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge you have read our privacy policy.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.