4

Ще зі школи пам`ятаю, що, наче, псевдоніми не можна скорочувати на письмі.

Таким чином, ім`я Лесі Українки, яка в насправді була Ларисою Петрівною Косач, не можна зводити до "Л. Українка". Але нещодавно побачила на одному з київських вказівників "бул. Л. Українки", тому піддала сумнівам свої здогадки. Можливо, це просто зумовлено браком місця на табличці і таке скорочення здійснене заля економії місця.

Чи справді можна скорочувати псевдоніми?

2 Answers 2

5

Згідно з книгою М. І. Лісового «Культура професійного мовлення: Навчальний посібник для студентів вищих медичних навчальних закладів.», не можна скорочувати:

1. Імена та імена по батькові (крім ініціалів):

• не Мих. Серг. Грушевський, а М. С. Грушевський (як виняток — з одна­ковими прізвищами: Гр. ТютюнникГригір, бо є Григо­рій Тютюнник);
  2. псевдоніми:

• не Ж. Занд, а Жорж Занд,
    • не Л. Українка, а Леся Українка;
  3. подвійні прізвища:

• не Б.-Хом'як, а Богачевська-Хом'як,
    • не Ж.-Стоша, а Жукевич-Стоша,
    • не К.-Яценко, а Кучук-Яценко.

Є ще випадки, коли імʼя в людини справжнє, а прізвище вигадане. Наприклад: Йосип Сталін чи Володимир Ленін. Тоді імена скорочувати можна, бо вони таки справжні.

Інші джерела: 123

Отже, на вказівнику, все-таки, мало писати "бул. Лесі Українки".

2
  • Цікаво, чому хтось поставив «мінус». По-моєму, гарна аргументована відповідь.
    – Sasha
    Commented Mar 27, 2018 at 10:08
  • @Follower, а в чому різнобій? Можна скорочувати справжні імена до ініціалів (а пункт 1 каже, що навіть справжні не можна скорочувати не до ініціалів а-ля «Дмит. Петренко»), неспражні — не можна взагалі (за підсумком; приклад про Панаса Мирного автор прибрала, бо, ймовірно, вважає, що його помилково включили в категорію «не можна»). Мінусувати через Леніна/Сталіна взагалі дивно — що б не значили ці імена особисто для нас, з історії їх уже не викреслити (а Путіна у відповіді, до речі, й не було). По-моєму, відповідь варта «плюса». Щонайменше, вона підсумовує погляди, присутні в сучасній пресі.
    – Sasha
    Commented Mar 27, 2018 at 10:42
5

Хоча багато джерел стверджують, що псевдоніми не можна скорочувати (зокрема посібник М. Лісового «Культура професійного мовлення», зазначений у іншій відповіді і деякі шкількі підручники), але, мені здається, ситуація не зовсім однозначна.

Ми бачимо в «Google Книгах», що псевдонім Лесі Українки скорочували до «Л. Українка» ще за її життя і періодично скорочували протягом усього часу донині. Невже це все помилки? А що робити, якщо невідомо, чи це псевдонім, чи ні? Коли хтось опублікував свою роботу з підписом Дмитро Петренко — і невідомо, чи це справжнє ім'я, чи ні, адже псевдоніми іноді для того й створюють, щоб сховати справджє ім'я. А що робити, коли автори самі підписують свій твір ініціалами, але несправжніми, наприклад, М. Уманець і А. Спілка?

По-моєму, сам факт того, що хтось обирає собі псевдонім, подібний до звичайного людського імені (Леся, Остап тощо), вже автоматично призводить до того, що його в певних випадках можна скорочувати (наприклад, не знаючи, псевдонім це чи ні). Тому, по-моєму, все значно складніше, і чи скорочувати псевдонім, визначається багатьма факторами, зокрема: тим, наскільки загальновідомо, що це псевдонім, тим, як сам носій ставиться до скорочення свого псевдоніму, тим, наскільки псевдонім схожий на звичне ім'я — тим, як історично склалося щодо конкретного псевдоніму.

Здається, не скорочувати псевдоніми насправді є більш схожим на стилістичну рекомендацію, аніж на суворе правило — але я ніяк не можу це довести.

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge you have read our privacy policy.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.