На Мова — ДНК нації
зіткнулась з такою картинкою
В даному випадку показано, що гадати не може бути синонімом слова ворожити. Але в СУМ-11 слово гадати та ворожити синоніми. То ж чи правильно гадати на Івана Купала?
В Академічному тлумачному словнику (1970—1980) наведено такі значення дієслова гадати:
ГАДАТИ 1, аю, аєш, недок.
про кого — що і без додатка. Думати, розмірковувати. // Мріяти. Гадати думу (думку, гадку) — те саме, що Думати думу (думи, думку) (див. думати).
перев. з спол. що. Мати думку, міркування з якого-небудь приводу; вважати. // Передбачати, припускати.
з інфін. Мати намір що-небудь робити. // Сподіватися.
ГАДАТИ 2, аю, аєш, недок., заст. Ворожити.
Серед російсько-українських словників знаходимо гадати як відповідник російському гадать лише у Словарі росийсько-українському 1893–1898рр. (М.Уманець, А.Спілка.)
Логічним висновком є такий: дієслово гадати у значенні ворожити для української мови є застарілим, тому і не рекомендується для вживання.
Згідно із Словником синонімів ці слова є синонімами
ВОРОЖИ́ТИ (вгадувати що-небудь на картах, воску, по долоні і т. ін.), ГАДА́ТИ заст.;ЗАГА́ДУВАТИ (намагатися знайти відповідь за якимись прикметами). - Коли я була маленькою, то до нас зайшла ворожка-циганка і ворожила мені, що я буду щаслива (В. Гжицький); Пані сидить і гадає на картах (Марко Вовчок)
У Словник фразеологізмів також використовують, як синоніми
ба́́ба [ще] на́́двоє ворожи́́ла (гада́́ла). Невідомо, чи відбудеться, здійсниться щось, чи ні; побачимо.
У СЛОВНИКУ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ONLINE.ТОМИ 1-8. (А-МІШУ́РНИЙ) слово "гадати" вже немає визначення "ворожити" лише перші три варіанти з СУМ-11.
Тому краще розмежувати ці два слова та надати перевагу слову "ворожити", у значені передбачати майбутнє.