1

Просто розмовляючи, поставила під сумнів свою вимову. Коли ж почала розбиратися як правильно вимовляти чи писати це слово то за результатами запросу в інтернеті зрозуміла що це питання бентежить мене одну) І хоч різниця тільки в одній літері, навіть вимова та інтонація слова змінюється...

Академічний тлумачний словник з Української мови мені не дав відповіді... http://sum.in.ua/s/zdavatysja

А у творах Т.Г.Шевченка використовується і та і інша версія слова: "Ну що б, здавалося, слова... Слова та голос — більш нічого"

"Веселеє колись село Чомусь тепер мені, старому, Здавалось темним і німим..."

Невже можна вважати правильними обидва слова, хоч і з різними кінцівками?

1
  • Якщо ж Вас влаштовують мої відповіді і Ви їх приймаєте, ставте, будь ласка, прапорець "✔". Таким чином збільшується рейтинг. Дякую за розуміння!
    – Oksanka S.
    Mar 20, 2018 at 23:02

1 Answer 1

3

На скільки я знаю, обидва постфікси є нормативними. На їх вживання впливає лише милозвучність. Якщо наступне слово розпочинається на приголосний, або взагалі збіг приголосних, слід вживати -ся. Якщо ж на голосний, тоді -сь. Подібну інформацію знайшла на цьому сайті: Постфікс -ся і -сь

4
  • Сторінка за посиланням не містить заявленої інформації. Будь ласка, поправте посилання, щоб воно вказувало не на home page сайту, а безпосередньо на потрібну статтю Mar 15, 2018 at 19:54
  • 3
    Вже виправила посилання.
    – Oksanka S.
    Mar 15, 2018 at 21:21
  • 3
    А я додав уточнення «наступне слово», якщо я правильно зрозумів ідею вашої відповіді. Mar 15, 2018 at 22:00
  • так, саме так! Дякую!
    – Oksanka S.
    Mar 15, 2018 at 22:20

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge that you have read and understand our privacy policy and code of conduct.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.