8

Давно вже точаться суперечки як перекласти з російської утренник. Я подивися, що англійською це зазвичай перекладають як matinee. Походить це слово з французької:

matin    -->    matinée    -->   matinee
ранок           ранок
                (як період 
                активності)

Мені цікаво чи є в українською мовою переклад для ранку як для пероду активності. Це буде ранкування чи як? Чи є загальне правило такого словотворення?

3
  • 2
    У білоруській мові є ранішнік, нам би теж щось схоже пригодилося б - наприклад ранішник
    – hutorny
    Dec 15, 2017 at 17:10
  • 1
    Або "вранішник".
    – Artemix
    Dec 18, 2017 at 9:26
  • 3
    СУМ-11 має таке тлумачення для слова "Ранок": "2. Публічне ранкове зібрання, де виконуються літературні, музичні та інші твори. Полтавське громадянство влаштовувало недільні літературні ранки для бідного населення і для учнів (Збірник про Кропивницького, 1955, 312)." На Форум.словник.уа також пропонують "святковий ранок": "Часом це нагадувало святковий ранок з перевдяганнями в дитячому садку. Юрій Андрухович "Московіада".
    – Artemix
    Dec 18, 2017 at 17:01

2 Answers 2

4

Словник української мови в 11 томах. — Том 8, 1977. — Сторінка 451.

1. Публічне ранкове зібрання, де виконуються літературні, музичні та інші твори. Полтавське громадянство влаштовувало недільні літературні ранки для бідного населення і для учнів (Збірник про Кропивницького, 1955, 312).

Російсько-український народний сучасний словник

Утренник

1. (театральне) ранок, ранковий спектакль:
    • детский утренник — дитячий ранок.

Порівняйте. Вечір.

Від себе. Є вечірка, себто пестливе від вечір. Тому ніц не заважає зробити раночок.

1
  • Може тоді подібно до Петриківка - раноківка? Або ж якщо йти від слова рано, тоді подібно до гаївка - ранівка?
    – Yola
    Dec 24, 2017 at 15:53
-1

Можливо спробувавти перекласти як ранковик? нажаль не можу обгрунтувати докладно.

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge that you have read and understand our privacy policy and code of conduct.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.