Я знаю жартівливо-сварливі - бешкетник
і пустун
, а також нейтральні - доню
,сину
та дитино
. Потрібні широковживані варіанти синонімів різноманітного емоційного і змістовного забарвлення.
-
Іншими словами, ви шукаєте слова, які мають «різноманітне» емоційне та змістовне забарвлення, але не вказуєте, яке са́ме (позитивне, негативне, жартівливе тощо). Тобто, відповідей існує необмежений список. Asking for open-ended list is considered off topic as it leads to opinionated answers and OP's inability to chose the accepted one. – bytebuster Nov 4 '17 at 14:11
-
Є дитина. Я про неї можу говорити чи звертатися до неї використовуючи її ім'я, а можу замінити іншим іменником. Які саме іменники найчастіше використовують люди, які спілкуються українською з дитинства? – finesoul Nov 4 '17 at 14:28
-
Define "найчастіше". У моїх родичів на селі до усіх дітей і підлітків найчастіше звертаються «Пилипчук», на честь Пилипа, який мав чи не дві дюжини дітей по всьому селу. Пилипа вже нема, «найчастіше» лишилося. – bytebuster Nov 4 '17 at 14:40
Навряд чи є сталий перелік таких звернень. У залежності - які казки ви розповідали, які стосунки з дитиною, які яскраві спільні події відбулися. Ось як я звертався до своїх синів:
коник, стрибунець,
жеребчик,
сокіл, соколик
серденько,
телесик
«Словники України on-line» від українського мовно-інформаційного фонду пропонують такі синоніми до слова «пустун»:
ПУСТУ́Н (той, хто любить пустувати), БЕШКЕ́ТНИК, ЗБИТОЧНИК [ЗБИТОШНИК] розм., ШИ́БЕНИК розм., ЖИРУ́Н розм., ПОСТРИБУ́Н розм., ШАЛАПУ́Т розм., ШАЛАПУ́ТНИК розм., ШКО́ДА розм., ХАЛАМИ́ДНИК розм., ПАЛИ́ВОДА підсил. розм., ПАЛИ́СВІТ підсил. розм., ГАРЦІВНИ́К діал., ШАЛИВІР діал., ГАЙДАБУ́РА діал., ГАЛАБУ́РДНИК діал.
<далі йдуть приклади вживання, які я не наводжу>
Звісно, не всі вони є загальновживаними або прийнятними для сучаних дітей, але якісь цілком можна застосувати.